Морські соплі. Що накрило Мармурове море й до чого тут щільна і хаотична забудова Стамбула

Цілий регіон уже десятиліттями є, по суті, промисловими околицями Стамбула. Море неочищених або погано очищених вод, яке зливалось у Мармурове море, і призвело до нашестя того, що вже назвали "морськими соплями".

Ердоган узявся рятувати від слизу море

Зазвичай острови на Мармуровому морі є місцем, куди тікають від міського гамору мешканці Стамбула. Але цьогоріч пляжі та бухти вкрито товстим шаром желатиноподібної органічної субстанції, яка дістала народну назву "морські соплі", – розповідає Bloomberg.

Це ковдра з мікроорганізмів, яка поширилася внутрішнім турецьким морем, яке поєднує Чорне з Егейським морем.

Вона не тільки заважає рибалкам і псує задоволення відпочивальникам, а й душить життя під поверхнею, створюючи загрозу для екосистеми, рибальства, туризму як індустрії.

Головний обвинувачений – щільна міська забудова, яка простягається до горизонту.

Основна причина появи слизу – неочищені каналізаційні та промислові стічні води з усіх боків Мармурового моря:

Хаотична забудова, яка перетворила Стамбул на велетенський мегаполіс без міського планування, відбувається також уздовж усіх берегів моря. В регіоні Мармара живе 24 млн людей – це 30% усього населення великої Туреччини.

У результаті тут бракує води, а використана скидається в море десятиліттями – без повного очищення.

Тим часом забудова щільнішає, а колишні зелені зони перетворюються на нові зони забудови.

654.jpg

Результат на фото Yasin Afgul/AFP

Сьогодні цей маленький регіон також відповідає за половину ВВП Туреччини – тут розташовані хімічні заводи, порти, заводи з виробництва добрив, автомобільні, важке машинобудування, фабрики з обробки шкіри.

Пів століття тому острови на морі були зеленими оазами, відтоді в морі зникають вид за видом риби, прозорість води зменшується, сама вода стає дедалі забрудненішою.

Напівзакритий басейн маленького моря, оточеного горами в густонаселеній території, робить екосистему вразливою – але до цього долучилася також бездіяльність влади в останні тридцять, сорок, п'ятдесят років, кажуть експерти.

Не зовсім ясно, що стало тригером нинішнього різкого зростання, але до цього йшло вже давно.

Видимість проблеми призвела до спроб термінового очищення – за останній місяць влада видалила з моря понад 3200 кубометрів слизу, й терміново було розроблено план дій проти забруднювачів.

Daily Sabah
Daily Sabah
Middle East Monitor
Middle East Monitor
Фото з Вікіпедії
Фото з Вікіпедії

катастрофа місто туреччина промисловість екологія

Знак гривні
Знак гривні