Майбутнє буде неприємним, і містам доведеться «рятувати світ» – Bloomberg

Песимістична міська футуристика від світового агентства Bloomberg звучить так:

Темне майбутнє вимагатиме провідної ролі міст. За даними аналітично-розвідувальних служб США, світ через 20 років буде сповнений небезпек – і для проходження цих непевних рифів міста мають взяти на себе роль штурманів.

Міські нетрі в Чилі: фото Glenn Arcos/AFP
Міські нетрі в Чилі: фото Glenn Arcos/AFP

"У людства зоряне майбутнє" – застарілий прогноз. Звіт Національної розвідувальної ради (National Intelligence Council) США під назвою: "Глобальні тенденції-2040: світ, більше сповнений суперництва" вимальовує похмурі перспективи.

Серед того, що на нас чекає:

Але серед інших важливих тенденцій – посилення урбанізації. Світ 2040 року буде майже виключно міським.

Один із ключових висновків аналітиків – значне зростання ролі місцевої міської влади. Часто вона матиме важливішу роль для якості життя людей, ніж національна чи міжнародна влада.

Практично кожна тенденція, визначена аналітиками – від зростання середнього класу міст і до зростання рівня моря – має велике значення для міського життя. Однак ідеться про більше:

(Українськими термінами – йдеться про "децентралізацію").

Уже зараз у світі понад 50% живуть у містах, що 2040 року ця цифра досягне двох третин населення планети.

Нинішня стадія урбанізації відрізняється від попередніх, зокрема, тим, що місцева політика часто може йти всупереч національній. Міста часто бувають (відносно) багатші або бідніші за національні уряди – й цим визначатиметься життя в кожному з них.

Більшість сценаріїв, які визначив National Intelligence Council – похмурі. Лише один із п'яти передбачає зростання демократії. В іншому лідерами світу стають Китай та Європа. У трьох інших домінують конфлікт і зростання авторитаризму.

Один зі сценаріїв, буквально: "Світ без напрямку, в якому міжнародних правил поведінки більше не дотримуються, світова взаємодія обмежена, а технології не дають рішень".

Інший: "Економічне відокремлення країн, що має серйозні напрямки, включно з фінансовими втратами, зламом ланцюгів постачання, втратою ринків, а такі колись прибуткові сектори, як подорожі та туризм, занепадають".

Дедалі більше життя в більшості сценаріїв відбуватиметься на місцевих рівнях – в одному місті житиметься значно краще, ніж в іншому.

При цьому, як наголошують аналітики, дія на рівні міст є переважно недостатньою для глобальних змін (наприклад, щодо сміття, зміни клімату). Залишається надія на взаємодію міських спільнот між собою на міжнародному рівні.

Важливо згадати, що саміт щодо клімату у квітні 2021 року у США включав голоси мерів міст. Аналітичний звіт просто називає прямо те, що багато хто вже зрозумів: міста прибули на глобальну вечірку. Але вечірка ця буде бурхливою, хаотичною й непередбачувано розвиватиметься.

аналітика місто майбутнє світ

Знак гривні
Знак гривні