Унаслідок пандемії зменшилося виробництво пластику

Через економічну кризу, спричинену пандемією COVID-19, у 2020 році виробництво пластику у світі скоротилося на 0,3% у порівнянні з роком раніше. Це лише третій випадок із початку XX століття, коли виробництво пластику скорочувалося, а не росло.

brsmeas.org
brsmeas.org

Як повідомляє AFP, про це на пресконференції 10 червня заявив голова PlasticsEurope Ерік Кене, — перекладає Громадське.

За його словами, у 2020 році у світі загалом виробили 367 млн т пластику проти 368 млн т роком раніше. Попередні два рази, коли спостерігалося падіння виробництва пластику, припали на економічні кризи 1973 і 2008 років.

Кене повідомив, що зменшення виробництва пластику, вочевидь, пов’язане із «впливом COVID-19 на глобальну економіку». При цьому падіння індустрії за 2020 рік — значно менше, ніж загальне скорочення світової економіки на 3,3%.

Цікаво, що попри пандемію, виробництво медичного пластику суттєво не зросло: він становив лише 1,5—2% усього виробленого пластику, зазначив Кене. А падіння виробництва пов’язане з відмовою від пакувальних та автомобільних матеріалів.

У різних регіонах ситуація з виробництвом пластику відрізняється. На Європу у 2020 році припало 55 млн т пластику (на 5,1% менше, ніж у 2019-му). А от Китай, навпаки, збільшив виробництво пластику на приблизно 1%.

Раніше Індекс виробників пластикових відходів підрахував, що у 2019 році у світі виробили 130 млн т одноразових пластикових відходів — більшість із них викидають на звалища, закопують або спалюють. А за 55% одноразових відходів відповідальні лише 20 компаній.

Пластик — дешевий і дуже поширений матеріал. Через це існує загроза його потрапляння в організм живих істот, зокрема й морських тварин. За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світі щонайменше 8 млн т пластику потрапляє у воду як відходи.

Оскільки тварини не можуть перетравити пластик, то він травмує їх ізсередини або стає середовищем для розвитку паразитів і бактерій. А ще частинки пластику потрапляють у воду та їжу, яку їмо та п’ємо ми з вами, — через морепродукти або очищену морську воду. Токсичні складники пластиків осідають у нашому організмі, а деякі мають підтверджені канцерогенні властивості.

Саме тому перероблення пластику — одне з актуальних завдань науковців. Так, хіміки з Массачусетського технологічного інституту США (МІТ) придумали, як створити термореактивну пластмасу, що піддається вторинній переробці. Вони також вважають, що цей метод можна застосувати для вдосконалення інших синтетичних матеріалів, як-от гуми.

В Австралії науковці заявляли про розробку й патентування пристрою, що може утилізувати пластик, який досі не підлягав переробленню. А команда дослідників із Єльського університету розробила біопластик на основі тирси, який здатний повністю розкладатися протягом трьох місяців.

світ пластик природа пандемія екологія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні