Рік умовно за зберігання патрона. Що значить вирок Стерненку?

Одеський апеляційний суд частково скасував вирок одеському активісту Сергію Стерненку у справі щодо викрадення проросійського політика у квітні 2015 року. Проте присудив йому три роки позбавлення волі із заміною на 1 рік умовно.

Стерненко. Головне - є судимість. Ближчі роки не може балотуватися. А до суду про вбивство можна буде підійти більш...

Posted by Svyatoslav Xomenko on Monday, May 31, 2021

Пост кореспондента BBC Україна – як короткий неформальний підсумок

Таким чином, Стерненко може відбути це покарання без перебування за ґратами, але буде змушений регулярно з'являтися до уповноваженого органу. Також обмежили його право балотуватися до Верховної та місцевих рад, – передає ВВС Україна.

Фото: Вікторія Рощина/hromadske
Фото: Вікторія Рощина/hromadske

Суд виправдав Стерненка за найсуворішим обвинуваченням у розбійному нападі з метою заволодіння майном (стаття 187 ККУ). За обвинуваченням у викраденні й нанесенні тілесних ушкоджень (146 стаття ККУ) – суттєво полегшив обвинувачення й не застосував покарання.

Суд також частково визнав Стерненка винуватим за обвинуваченням у незаконному поводженню зі зброєю (263 стаття ККУ). Саме за цією статтею йому залишили покарання.

Сам Стерненко, який вийде на свободу з-під домашнього арешту, після завершення засідання заявив, що оскаржить нинішнє рішення суду.

"Це рішення суду краще, ніж попереднє, але і воно далеке від того, яке можна вважати правовим та справедливим", – сказав активіст.

"Коли суд визнавав незаконними звинувачення за 187 статтею, то вказував, що свідчення Щербича є суперечливими й такими, які не можна брати до уваги. Але водночас суд взяв їх до уваги, визнавши мене винним за статтею 146. Однозначно будемо це рішення оскаржувати", – додав Стерненко.

Він є фігурантом ще кількох кримінальних справ, розгляд яких досі не завершили. Найбільш резонансна з них – справа про вбивство 28-річного Івана Кузнєцова, якому Стерненко завдав ножове поранення (активіст вважає свої дії самозахистом).

Активісти, які часто протестують біля Офісу президента через справу Стерненка, зауважували, що судовим напрямом в Офісі президента займається Олег Татаров, який працював у МВС у часи Євромайдану й жорстко критикував його учасників. Стерненко є одним з найвідоміших учасників подій тих років в Одесі.

Справа Стерненка

Вирок Сергію Стерненку, за яким суд першої інстанції засудив його до семи років позбавлення волі, стосується справи про викрадення й катування керівника одеського відділення проросійської партії "Родіна" Сергія Щербича у квітні 2015 року.

За кілька днів до того, як Щербич мав отримати мандат депутата однієї з райрад Одеської області, його викликали на зустріч, а звідти відвезли у невідомому напрямку з мішком на голові, били та вимагали відмовитися від депутатства.

Слідство твердило, що одним із чоловіків, які напали на Щербича, нібито був саме Сергій Стерненко.

Його звинуватили у розбійному нападі, незаконному зберіганні вогнепальної зброї та викраденні людини.

А також заволодінні 300 гривнями. Ця суттєва обставина, адже вона дозволила не сплинути терміну давності злочином, нібито вчиненим Стерненком

Сам Стерненко свою причетність до викрадення відкидає, а справу неодноразово називав сфабрикованою.

Після оголошення вироку суду 23 лютого 2021 року Стерненка відправили до СІЗО, але на початку квітня перевели на цілодобовий домашній арешт. Розгляд апеляції тривав кілька місяців.

Нещодавно в апеляційному суді виступив потерпілий у цій справі – Сергій Щербич. Рішення засудити Стерненка до семи років він назвав "цілком законним та справедливим".

Він підтвердив версію обвинувачення, згідно з якою 25 квітня 2015 року Стерненко, який тоді був одним з лідерів одеського "Правого сектору", разом зі своїм товаришем Русланом Демчуком телефоном домовилися зустрітися з Щербичем.

Щербич нібито сів до них у машину, де його почали переконувати відмовитися від депутатського мандата. За свідченнями Щербича, в салоні автомобіля його били люди в масках, а особисто Стерненко стріляв у нього з травматичного пістолета.

Далі його привезли в невідоме йому місце, продовжили бити, затискали палець плоскогубцями та відібрали 300 гривень.

Усі переміщення слідство підтверджує трафіком телефонних дзвінків Стерненка, Демчука і Щербича.

Зрештою, за матеріалами звинувачення, нападники відпустили Щербича, пригрозивши, що якщо він усе ж стане депутатом, "до нього і членів його сім'ї будуть застосовані більш жорстокі дії, спрямовані на заподіяння фізичних страждань і позбавлення життя".

Натомість сам Стерненко всі звинувачення неодноразово заперечував.

"До Щербича у мене руки так і не дійшли", – заявив він улітку минулого року в інтерв'ю виданню "Ліга".

Захист Стерненка наполягав на тому, що при розгляді справи проти активіста допустили низку порушень – зокрема враховували докази, які закон забороняє брати до уваги.

Адвокати також заявляли, що справу розглядали у неналежному суді, в ньому є формальні "ляпи" на кшталт того, що потерпілий в той самий час перебував на лікуванні та на слідчій дії. Або ж, що обшук у квартирі Стерненка відбувався без адвоката.

Після нещодавніх свідчень Сергія Щербича в суді Стерненко також вказав на розбіжності в першочергових та свіжих заявах потерпілого.

"Раніше він казав, що йому на голову надягали поліетиленовий мішок, а тепер заявив, що тканинний. У суді першої інстанції він казав, що сам подзвонив знайомому з міліції та повідомив про напад на нього, натомість тепер він заявив, що міліція приїхала до нього сама і він нікому не телефонував", – наголосив Стерненко.

"Пістолет, з якого нібито я стріляв у нього, він впізнав через вісім місяців, бо запам'ятав його за спалахами. Щербич повідомив, що він впізнавав пістолет за фото. Але у протоколі впізнання пістолета, де стоїть його ж підпис, вказано, що він впізнав його наживо, і на впізнання надавалися саме пістолети, а не фото".

фото: УНІАН
фото: УНІАН

Сергію Стерненкові 26 років, він юрист за освітою.

У 18 років став одним з лідерів одеського Євромайдану і місцевого "Правого сектору", активний учасник подій 2014 року в Одесі.

Проти Стерненка відкриті ще кілька справ: зокрема, його звинувачують у перевищенні меж самооборони, яке завершилося смертю людини.

У травні 2018 року на Стерненка стався напад (уже третій) біля його дому в Одесі – він зміг відбитися й завдав ножових поранень одному з нападників Івану Кузнєцову, від яких той помер.

стерненко скандал одеса суд

Знак гривні
Знак гривні