Імунітет до Covid-19 найдовший, якщо людина перехворіла – і потім щепилася

Вчені дослідили, що імунітет до коронавірусної хвороби може зберігається роками у тих, хто вже перехворів на COVID-19, а згодом вакцинувався. 

Про це пише The New York Times з посиланням на дослідження науковців, – перекладає УП.Життя.

Натомість вакциновані люди, які ніколи не були інфіковані, ймовірно, потребуватимуть регулярного щеплення (як від грипу).

Також це стосується людей, які були інфіковані, але в них не сформувалось стійкої імунної відповіді.

Науковці аналізували дані людей, які заразилися коронавірусом близько року тому.

Згідно з дослідженням науковців Вашингтонського університету в Сент-Луїсі,  клітини, які зберігають пам'ять про вірус, затримуються в кістковому мозку і можуть виробляти антитіла, коли це потрібно.

Інше дослідження показало, що В-клітини пам'яті продовжують дозрівати та зміцнюватися протягом щонайменше 12 місяців після первинного зараження.

Варто зауважити, що обидва дослідження ще не були рецензованими.

За словами імунолога Мішеля Нуссенцвейга, який очолював дослідження щодо дозрівання пам'яті, імунна відповідь після хвороби та щеплення проти COVID-19 настільки ефективна, що перешкоджає навіть різним варіаціям вірусу.

"У людей, які були інфіковані та вакциновані, справді спостерігається приголомшлива імунна відповідь та набір антитіл, оскільки вони продовжують виробляти свої антитіла.

Я очікую, що ці антитіла довго функціонуватимуть в організмі" – пояснив науковець.

Проте такі результати не стосуються імунної відповіді, отриманої лише за допомогою щеплення, оскільки імунна пам'ять, ймовірно, буде іншою після імунізації в порівнянні з пам'яттю після природної інфекції.

Це означає, що людям, які не хворіли на COVID-19 і були щеплені, згодом може знадобитися ревакцинація. 

коронаві пандемія вакцинація вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні