Не пандемією єдиною. Арктика рекордно нагрілася – до плюс 30

Метеорологи фіксують рекордну спеку в Арктиці. У травні температура повітря на північному заході Росії досягала 30 градусів тепла.

Ілюстративне зображення про всі катастрофи: "О ні, економіка!"
Ілюстративне зображення про всі катастрофи: "О ні, економіка!"

Про це повідомляють експерти, передає The Independent.

Метеоролог з Великої Британії Скотт Дункан розповів, що минулого тижня у деяких частинах Арктики температура повітря перевищила 30°C, що значно вище середнього значення для цієї пори року.

Дункан означив такі погодні умови, як «дуже виняткові для будь-якого часу року, і приголомшливі для травня».

Кліматичний експерт додав, що через швидке потепління Арктики в майбутньому з більшою ймовірністю виникнуть «сильні хвилі тепла».

Вчений-кліматолог Зак Лейб заявляє, що протягом найближчого тижня температура буде більш ніж на 10°C вищою за середню у Східному Сибіру. Ймовірно, що нинішня хвиля тепла триватиме і надалі.

Підвищення температури викликає танення льоду і вічної мерзлоти в регіоні, внаслідок чого багато метану викидається в атмосферу і сприяє глобальному потеплінню.

Звіт, опублікований Програмою моніторингу та оцінки Арктики (AMAP), попереджає, що зміни температури в Арктиці можуть мати далекосяжні наслідки для всього світу, зокрема у питання підвищення рівня моря.

Хоч і вчені приголомшені такими температурними показниками, ця температура є нижчою за найвищі показники, які фіксували в Антарктиці. Так, торік стовпчики термометрів місцями показали в регіоні 38 градусів тепла.

Метеоролог CBS News Джефф Берарделлі описував цей рекорд, як «погоду, яку ми очікували до 2100 року, але вона розпочалась на 80 років раніше».

катастрофа клімат арктика

Знак гривні
Знак гривні