Байден заявив, що санкції проти «Північного потоку-2» контрпродуктивні

Президент США Джо Байден заявив, що відмовився від нових санкцій США щодо газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream-2), оскільки він майже завершений, а цей крок завдасть шкоди відносинам з Європою.

«Він (Nord Stream-2)  майже повністю закінчений… Я вважаю, що запроваджувати санкції зараз контрпродуктивно з точки зору наших європейських відносин», – цитує Блумберг.

Експосол США: рішення адміністрації Байдена щодо «Північного потоку-2» – катастрофа (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше в Кремлі назвали повідомлення про усунення санкцій «гарним сигналом»:

Ми всі можемо програти війну проти «Північного потоку-2»

Польща, що, як і Україна, послідовно виступає проти проєкту, висловила сподівання, що Вашингтон усе ж вживатиме рішучих заходів проти «Північного потоку-2».

«Ми продовжуємо розраховувати на те, що Сполучені Штати зроблять кроки задля зупинки побудови газопроводу «Північний потік-2». Ще не запізно», – йдеться в заяві для преси посольства Польщі у США. У відомстві заявили, що багато країн вважають цей проєкт геополітичним, «спрямованим на зміцнення позиції Росії як основного газопостачальника до Європи та заподіяння шкоди енергобезпеці України та всього регіону».

Усередині США позиція Держдепу наразилася на різку критику як політиків-республіканців, так і деяких представників керівної Демократичної партії.

Голова Комітету Сенату з міжнародних відносин демократ Боб Менендес висловився проти рішення, яке, на його думку, «створює непевність у багатьох кутках Європи»​ і закликав адміністрацію США «зірвати пластир, усунути звільнення і запровадити санкції, передбачені Конгресом». «Я не бачу, як сьогоднішнє рішення просуватиме зусилля США з протистояння російській агресії в Європі», – додав він. Менендес запитав про наступні кроки адміністрації Байдена, а також про те, що планує робити Німеччина у відповідь на «поступки США» і чи збільшить ФРН допомогу Україні та зміцнить свою позицію на підтримку України в Нормандському форматі.

Сенаторка-демократка Джин Шагін висловила розчарування рішенням Держдепу і закликала використати «всі можливі варіанти для запобігання завершенню» проєкту.

Законодавці від Республіканської партії виступили з різкими заявами.

«Це шокує, – написав твіт сенатор Тед Круз. – Відкидаючи закон США, Байден активно допомагає Путіну будувати цей трубопровід».

Сенатор Чак Гресслі запитав, чи не є теперішній крок «повторенням згубного «перезавантаження» часів Обами-Байдена?»

«Російський заступник міністра закордонних справ каже, що усунення президентом Байденом санкцій проти компанії, якою володіє Росіє і якою керує колишній представник таємної поліції Східної Німеччини допоможе нормалізувати відносини Москва – Вашингтон ... Повторення згубного «перезавантаження» часів Обами-Байдена?» – йдеться у твіті.

санкції нафта росія сша німеччина байден газ

Знак гривні
Знак гривні