ЄС забороняє польоти над Білоруссю й польоти білоруських літаків над ЄС

Лідери 27 країн-членів Європейського Союзу на саміті у понеділок, 24 травня, ухвалили політичне рішення заборонити прольоти літаків із країн ЄС над Білоруссю й припинити авіасполучення білоруських авіакомпаній із територією Євросоюзу.

Карта перехоплення комерційного літака: Радіо Свобода
Карта перехоплення комерційного літака: Радіо Свобода

Про це йдеться в рішенні саміту ЄС від 24 травня, – передає Громадське.

Зокрема, Європейська рада засудила затримання в Мінську співзасновника опозиційних білоруських Telegram-каналів Романа Протасевича та його дівчини, громадянки Росії Софії Сапеги. Лідери ЄС закликали негайно їх звільнити й гарантувати їм свободу пересування.

Голова Ryanair назвав примусову посадку «державним піратством». Хто такий Протасевич, через якого Білорусь це зробила?

Крім того, Європейська рада звернулася до Ради ЄС із проханням підготувати додаткові санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до затримання Протасевича й Сапеги.

Лідери ЄС також ухвалили політичне рішення «закликати всіх авіаперевізників, що базуються в ЄС, уникати прольоту над Білоруссю», а також, через Раду ЄС, «заборонити проліт над ЄС білоруськими авіакомпаніями й заборонити доступ до аеропортів у ЄС рейсам, якими оперують ці авіакомпанії».

Зазначимо, що рішення, ухвалені Європейською радою (тобто зібранням лідерів країн-членів ЄС), не набувають одразу чинності. Вони також мають бути затверджені Радою Європейського Союзу (зібранням урядових представників країн-членів ЄС та євроінституцій).

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС заморожує інвестиційний та економічний пакет для Білорусі на три мільярди євро доти, доки «Білорусь не стане демократичною».

Крім того, Велика Британія (яка не є членом ЄС) зобов’язала свої авіакомпанії уникати повітряного простору Білорусі та заборонила польоти в країні авіаперевізника Belavia.

А президент України Володимир Зеленський під час наради доручив Кабінету Міністрів підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю. Уряд розгляне це питання 25 травня.

Про що йдеться?

23 травня в Мінську затримали білоруського опозиціонера й співзасновника опозиційних білоруських Telegram-каналів Романа Протасевича. Він перебував на літаку Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса, але під час прольоту над територією Білорусі тамтешні диспетчери повідомили про ймовірне мінування борту. Літак у супроводі винищувача сів в аеропорту Мінська. Там під час повторного огляду пасажирів затримали Протасевича, а також його дівчину, громадянку Росії Софію Сапегу.

Посадку літака й затримання Протасевича засудили європейські політики, США й Україна. Литва першою заборонила авіасполучення з Білоруссю. А Велика Британія заборонила білоруській авіакомпанії літати до них.

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю. Відповідне рішення мають розглянути на позачерговій нараді 25 травня.

білорусь протасевич авіація скандал єс

Знак гривні
Знак гривні