Новий прорив дозволить робити значно потужніші й менші чіпи. Водночас нині у світі – безпрецедентна нестача процесорів

Дослідники з MIT та інших університетів виявили, що за допомогою використання бісмуту можуть відстрочити "кінець" «закону Мура» і робити чіпи менші за 1 нанометр. Але комерційно це можна буде використовувати років через десять.

Ілюстративне фото: техновиставка в Шанхаї, Reuters
Ілюстративне фото: техновиставка в Шанхаї, Reuters

Нестача чіпів сьогодні

Водночас, як пише Bloomberg, сьогодні у світі найдовший період очікування на чіпи від початку моніторингу – від замовлення до отримання проходить 17 тижнів.

Це вже вдарило по автовиробниках і компаніях із виробництва споживчої електроніки.

Це пов'язано, безумовно, з пандемією та подовжить подолання її економічних наслідків. Крім того, ситуацію погіршив новий спалах у Тайвані – одному з чільних виробників напівпровідників.

Новий прорив на майбутнє

Група дослідників, до складу якої увійшли науковці Массачусетського інституту технологій, а також представники Тайванської компанії з виробництва напівпровідників, найбільшого у світі виробника надпотужних чіпів – здійснили прорив у напівпровідникових матеріалах.

За «законом Мура», вирахуваним іще в 1965 році співзасновником Intel, потужність процесорів ЗРОСТАЄ приблизно вдвічі орієнтовно кожні два роки, й за цей самий час ціна тієї самої обчислювальної потужності ПАДАЄ вдвічі. Але часто кажуть про "кінець" дії цього закону, коли буде досягнено фізичної межі мініатюризації.

Стаття, оприлюднена в науковому журналі Nature, показує можливість створення напівпровідників, менших за 1 нанометр.

Нинішні найкращі технології можуть створювати чіпи завбільшки 3 нанометри, IMB недавно оголосила про чіп у 2 нанометри.

Уже цей чіп IBM зможе вчетверо подовжити тривалість роботи батарей смартфонів, пришвидшити роботу комп'ютерів і покращити роботу програм із використанням штучного інтелекту.

Ще менші та потужніші чіпи, якщо не буде «кінця закону Мура», дадуть змогу експоненційно покращувати технології й надалі.

Докладніше в South China Moring Post про нову технологію

Детально в Bloomberg про безпрецедентний дефіцит процесорів у світі

майбутнє технології промисловість наука комп'ютери

Знак гривні
Знак гривні