Як ми й передбачали, США роздають вакцини іншим країнам. Але поки не Україні

Чи зробила щось наша влада, щоб ці вакцини потрапили також і в Україну? Ні. Бо про американську вакцину немає відосіка, і її ніхто не їде зустрічати в аеропорт. До того ж новий посол України в США Оксана Маркарова відбула до Вашингтона лише наприкінці квітня, тобто наші інтереси у Штатах не було кому системно просувати. Попереднього посла звільнили у липні 2019 року.

Коробки з вакциною Moderna в центрі дистрибуції міста Олів Бранч, Міссісіпі
Коробки з вакциною Moderna в центрі дистрибуції міста Олів Бранч, Міссісіпі

Сполучені Штати готові надати іншим країнам до кінця червня загалом 80 млн доз COVID-вакцини, – передає Укрінформ.

Про це заявив у понеділок під час виступу в Білому домі президент США Джо Байден, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Упродовж наступних шести тижнів Сполучені Штати Америки відправлять 80 мільйонів доз вакцини за кордон», – зазначив глава Білого дому.

Він наголосив, що це становитиме 13% від усіх обсягів вакцини, яка буде вироблена в США станом на кінець червня.

Це охоплюватиме, крім 60 млн доз вакцини AstraZenaca, виробленої у США, також 20 млн доз від Pfizer, Moderna та Johnson & Johnson. Тож Сполучені Штати надішлють у рази більше вакцин, ніж будь-яка країна постачала станом на сьогодні. Перед цим Байден говорив, що близько 60 світових лідерів звернулися до США з проханням надати вакцину.

Вперше Тексти написали 19 березня, про те, що у США очікуються надлишок вакцини в замітці: У США намічається 50 млн зайвих доз AstraZeneca. Штати вже діляться із сусідами. Це шанс і для України

Згодом підготували детальний матеріал:

Тут Pfizer досхочу. До середини літа у розвинених країнах буде більше вакцин, ніж охочих щепитися

Ось витяг із цієї статті:

Якими мають бути дії України щодо можливої появи «надлишкових» вакцин?

По-перше, і медична, і політична влада в країні має усвідомити реалістичність отримання «гуманітарної вакцини» (зрештою, її вже одержали Канада та Мексика). І не лише усвідомити, а й зробити все можливе, щоб наша країна опинилася серед основних претендентів на неї.

Україна мала хоча б попросити вакцини у США. Робити це має Зеленський особисто. Статус міністра МОЗ Степанова явно недостатній, до того ж за ним тягнеться скандальна репутація. Можливо, якби зараз МОЗ очолювала Уляна Супрун, то її американське коріння та спосіб мислення дозволили б нам випросити у США вакцини одними з перших.

Важливо якнайтерміновіше провести переговори з країнами, де надлишок виникне найшвидше (це США, наступними, ймовірно, будуть Британія та Німеччина), і зайняти перші місця в черзі на отримання «зайвих» вакцин. По-друге, слід тримати ситуацію під контролем, щоб нас не «відсунули у хвіст».

Нагадаємо, це вже сталося з вакцинами у межах гуманітарної програми Covax – українська влада незворушно чекала, поки партії вакцин самі собою «впадуть із неба», і зрештою втратила два місяці.

По-третє, треба розблокувати комерційні канали надходження вакцин: фармкомпанії не відмовляться продати «зайві» партії, а в Україні достатньо охочих заплатити за щеплення. І насамкінець, треба готуватися до справді масової кампанії з вакцинації. І, зокрема, відмовитися від поетапного підходу, про який так любить розповідати міністр Степанов. Бо ті, кому призначені «етапні» вакцини, не поспішають скористатися цією можливістю, а ті, хто хоче вакцинуватися, змушені правдами й неправдами шукати вихід на ці невикористані дози.

медицина пандемія сша вакцинація вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні