Парникові викиди ще й зменшують стратосферу. Ось чому це погано

Викиди парникових парів через діяльність людини на Землі призвели до того, що стратосфера нашої планети почала поступово скорочуватися. З 1980-х років цей шар атмосфери вже скоротився на 400 метрів і, схоже, ця тенденція триватиме.

Про це йдеться у досліджені, опублікованому в Environmental Research Letters, – передає Громадське.

Автори дослідження з'ясували, що стратосфера Землі скорочується щонайменше з 1980-х, а до 2080 року вона може зменшитися ще приблизно на кілометр.

Раніше науковці вже виявили, що шар атмосфери, в якому ми живемо ㅡ тропосфера ㅡ розширюється вгору. Наступною після тропосфери є стратосфера з так званим «озоновим шаром» на межі між ними. Вчені припускали, що стратосфера скорочується саме через зменшення озону, але нове дослідження показує, що причиною насправді є збільшення концентрації парникових газів.

Щоб з'ясувати це, автори дослідження використовували низку супутникових знімків з 1980-х років, а також моделювання хімічних взаємодій, що відбуваються в атмосфері.

Що це означає для нас?

Науковці стверджують, що подальші зміни в атмосфері можуть вплинути на супутникові траєкторії, час життя на орбіті, радіозв'язок, GPS та інші космічні системи навігації.

Окрім того, скорочення стратосфери ㅡ це яскравий показник кліматичних змін на Землі.

Британський науковець Пол Вільямс, який не брав участь у дослідженні, зазначив, що воно також показує, як мало науковці наразі знають про верхні шари атмосфери.

«Примітно, що після десятиліть досліджень ми все ще відкриваємо нові аспекти зміни клімату. Це змушує мене замислитися, які ще зміни в атмосфері через наші викиди ще не виявлені», ㅡ сказав він.

клімат майбутнє земля екологія

Знак гривні
Знак гривні