Найбільший нафтопровід США тиждень не працює через хакерську атаку – ймовірно, РФ

Байден: РФ несе «певну» відповідальність за кібератаку у США

Мапа нафтопроводу: ВВС World News
Мапа нафтопроводу: ВВС World News

Colonial Pipeline, одна з найбільших компаній США, що транспортують нафтопереробну продукцію, не платитиме викуп хакерам. Там запевняють, що вже почали відновлювати роботу – після вимушеної паузи компанії американці почали запасатися бензином, а його ціна зросла.

Про це пише Reuters, – перекладає Громадське телебачення.

За даними джерел агентства, Colonial Pipeline відмовилась платити викуп хакерам навіть після шести днів блокування нафтопроводу. Ввечері 12 травня представники компанії заявили, що почали відновлювати свою роботу, але це процес може тривати ще кілька днів.

Нині Colonial Pipeline тісно співпрацює з правоохоронними органами США, міністерством енергетики та американською фірмою FireEye з кібербезпеки.

У компанії запевняють, що роблять все можливе для найшвидшого відновлення роботи та мінімізації збитків клієнтів. Однак блокування нафтопроводу спричинило хвилювання у країні.

Американські автомобілісти почали закупати бензин, оскільки не були впевнені, коли будуть наступні постачання. Через це у деяких штатах ціна на паливо зросла на 8–10 центів, а на заправках між людьми, які заповнювали величезні тари бензином, були сутички.

Як зазначає New York Times, у деяких містах штату Північна Кароліна бензину на автозаправках майже не залишилось, а на АЗС стояли черги з 25–30 машин.

Що передувало?

7 травня Colonial Pipelines дізналася про кібератаку, внаслідок якої була змушена тимчасово зупинити всі трубопроводи та вивести деякі системи з мережі. Інцидент вплинув на роботу й ІТ-систем компанії. Трубопровід Colonial Pipelines на 45% забезпечує дизелем, бензином та реактивним паливом приблизно 18 штатів Східного узбережжя США.

Хакери викачали та зашифрували майже 100 Гб даних і вимагають викуп за їх повернення. Зазвичай зловмисники надсилають своїм жертвам URL-адресу з викраденими даними, які погрожують опублікувати, якщо постраждалі відмовляться платити. Водночас DarkSide обіцяє видалити дані, якщо отримає викуп.

Кіберфахівці в розмові з BBC припустили, що зламу посприяла пандемія коронавірусу, внаслідок якої інженери Colonial Pipeline працювали з системами через віддалений доступ. Імовірно, хакери дістали логін і пароль до одного з акаунтів програми для віддаленого контролю комп'ютера.

Влада США застосувала надзвичайні повноваження через кібератаку, знявши обмеження на транспортування палива. Експерти прогнозували, що ціна на паливо, ймовірно, зросте на 2–3%. Вплив на ціну може бути гіршим, якщо робота трубопроводу буде заблокована й надалі.

росія нафта сша кібербезпека

Знак гривні
Знак гривні