SpaceX вперше успішно посадили ракету Starship. З дев'ятої спроби (відео)

Компанія Ілона Маска з небаченою до того швидкістю будує та випробовує нові зразки космічних апаратів: розробка Starship почалася лише у 2012 році, побудовано більше ніж 15 апаратів, і нарешті 5 травня 2021 року Starship-15 вперше успішно піднявся на висоту 10 кілометрів, здійснив спуск і приземлився у точку старту.

Протягом п'яти місяців до цього чотири попередніх зразки Starship не могли або приземлитися, або вціліти після польоту (один загорівся та вибухнув вже після посадки). З кожною новою невдачею конструктори вносили зміни у ракету, і нарешті вчора всі етапи польоту пройшли успішно.

Starship – небачений досі апарат із нержавіючої сталі багаторазового використання. Повна система складається із прискорювача першого ступеня Super Heavy та апарату другого ступеня, власне Starship. Останній призначений для довготривалих польотів у космосі для перевезення вантажів та пасажирів (100 тонн корисного навантаження). Starship через свій великий діаметр (9 метрів) виглядає незвично об'ємною ракетою, що, вочевидь, потрібно для збільшення корисного простору апарату для довгих польотів. Поточні прототипи мають три двигуни Raptor, однак робочі варіанти матимуть удвічі більше.

Перший політ Starship до Місяця має відбутися вже за два роки, у 2023 – заплановано, що корабель із космічними туристами на борту проведе тиждень на навколомісячній орбіті.

космос технології starship spacex

Знак гривні
Знак гривні