Всупереч побоюванням, відпливу медиків з України в Польщу нема. Є кілька причин

З листопада 2020 року Польща вирішила заохочувати до міграції лікарів з України та Білорусі, щоб покрити власний дефіцит медичних кадрів. Однак відпливу українських медиків у Польщу не спостерігається. Чому?

Аналітичний центр Gremi Personal констатує, що наразі не спостерігається відчутних змін у працевлаштуванні закордонних медиків у Польщі. На практиці процедура залишається складною і надто залежною від рішень на місцях.

Отже, в найближчий період не варто чекати масового відтоку медичних кадрів з України до Польщі з кількох причин.

Чому нема відтоку лікарів

По-перше, міграція до іншої країни – серйозний крок, де йдеться не тільки про пошук роботи та підтвердження фаху, а й про адаптаційні та інтеграційні перешкоди. Міграція українського лікаря до Польщі кардинально різниться від міграції польського лікаря, наприклад, до Британії, якому не треба підтверджувати свій диплом і вчити іноземну мову – адже він міг вивчити її, навчаючись у виші.

По-друге, процес працевлаштування в Польщі не особливо цікавий агентствам із працевлаштування через проблеми із процедурою. Тому він фактично ліг на плечі самих лікарів, які мають знайти клініку, дізнатися про вакансії та залагодити усі формальності з документацією.

Охочих самостійно займатися бюрократичними процедурами наразі небагато.

По-третє, заповнити швидко брак медсестер також неможливо, бо для них систему працевлаштування на практиці не спростили.

Умови

Лікар, який скористається новим спрощеним режимом працевлаштування, зараз отримує таке право як польський лікар без спеціалізації. Однак, якщо під час роботи він виконає всі необхідні умови для визнання повного права на роботу (нострифікація диплому, мовний екзамен), він може практикувати в Польщі далі як фахівець, як і його польські колеги. Якщо ж протягом п'яти років лікар не зробить спроб підтвердження за чинною процедурою, він позбавляється наданого обмеженого права на роботу і має залишити Польщу.

Згідно з даними Вищої лікарської палати, у Польщі працює 1594 іноземні лікарів – з України (550) та Білорусі (330), Росії (57) й інших країн. У Міністерстві розвитку, праці та технологій звітують, що у 2020 році роботу в Польщі знайшов 41 лікар з України та 11 медсестер. Допуском до професії та контролем практики лікаря-іноземця у Польщі займається Вища лікарська палата.

Сумніви в освіті

На початок квітня поточного року до регіональних лікарських палат подано лише 29 заяв від іноземців на отримання обмеженого права на професійну лікарську діяльність, з яких 10 дістали позитивний висновок, три – негативний, інші перебувають на розгляді. МОЗ Польщі навіть звинуватило лікарське самоврядування в блокуванні процесу з метою зберегти монополію.

Водночас очільники регіональних лікарських рад Польщі виступили зі спільною позицією, де пояснили, що заради безпеки пацієнтів мусять ретельно перевіряти документи, бо у них виникають сумніви у фаховості лікарів з України чи Білорусі, які отримують спеціальність через рік-півтора після закінчення університету, а також у їхньому рівні володіння польською мовою. Тоді як у Польщі медичну спеціальність здобувають 5–6 років.

За матеріалом аналітичного центру міжнародної компанії з працевлаштування за кордоном Gremi Personal

медицина польща міграція освіта

Знак гривні
Знак гривні