Терміново: з'явилися нові деталі про російських вбивць і диверсантів на території Болгарії

Вперше болгарська прокуратура назвала трьох підозрюваних в отруєннях, як «належних до ГРУ з дуже високою ймовірністю». Всього офіційними підозрюваними зараз є шість громадян Росії. Вони вчиняли диверсії та замахи в Болгарії, спрямовані проти України та Грузії, протягом більш ніж 10 років.

28 квітня на брифінгу болгарських прокурорів з'явилися нові деталі щодо слідчих проваджень, які зараз проходять у цій країні. Вони стосуються вибухів кількох болгарських складів боєприпасів у 2015 році. Ці слідчі дії розпочато після розслідування Bellingcat, у яких йшлось про поїздки агентів ГРУ до Болгарії під час вибухів у 2019 році, – повідомляє журналіст-розслідувач Христо Грозєв.

Загалом вісім оперативних працівників ГРУ відвідали Болгарію на початку 2015 року. П'ятеро з цих шпигунів могли бути безпосередньо пов'язані з отруєнням трьох болгар. Однак принаймні троє – а може, й більше – працювали над іншими «проєктами». Ця вісімка належить до підрозділу 29155 ГРУ і причетна, найпевніше, до отруєння Еміліана Гебрева у 2015 році. Гебрев є власником компанії EMCO, яка торгує зброєю

У попередньому розслідуванні Bellingcat та його партнер The Insider повідомляли про присутність у Болгарії старшого офіцера ГРУ Дєніса Сергєєва, він же «Серґєй Федотов», коли кілька вбивць / диверсантів з підрозділу 29155 відвідали Болгарію як «туристи» за кілька днів до вибухів на трьох державних складах боєприпасів.

Прессекретар прокуратури Болгарії оголосив, що є обґрунтовані підозри, що два з вибухів у 2015 році, пов'язані з трьома членами ГРУ, мали на меті зрив постачань боєприпасів до України та Грузії.

Розслідування згадало низку інших вибухів на складах боєприпасів, які відбулись протягом останніх 10 років. Чотири вибухи мали велику схожість між собою. Перший був 12 листопада 2011 року на складі EMCO – там були запаси зброї, що призначалася для експорту до Грузії.

Другий та третій інциденти сталися на виробничо-складських майданчиках в Іганово, що належать державному виробнику зброї VMZ Sopot. Вони відбулись у березні та квітні 2015 року.

Наступний випадок надзвичайно цікавий і раніше не повідомлявся. 31 травня 2015 року трапилася пожежа в судово-медичному інституті в Софії, яка знищила всі докази, зібрані слідчими у справі про два попередні вибухи. Вгадайте, хто виїхав з міста буквально годинами раніше? Єгор Гордієнко та Дєніс Сергєєв.

Останній випадок – березень 2020 року, коли детонаторне депо, що належить державному виробнику зброї «Арсенал», було знищено внаслідок пожежі. У всіх чотирьох випадках перед вибухами відбувалися «пожежі», які були зручним вікном можливостей для диверсії. У всіх випадках слідчі встановили, що мала місце «дистанційна детонація вибухових речовин». У всіх випадках боєприпаси були призначені для експорту або в Україну, або в Грузію.

Спеціалізоване обвинувачення вважає, що за чотирма вибухами, трьома замахами (на Гебрева, його сина та керівника виробництва) та «серйозними злочинами в інших країнах» стоїть спільна група злочинців.

Вперше болгарська прокуратура назвала трьох підозрюваних в отруєннях, як «належних до ГРУ з дуже високою ймовірністю».

росія болгарія диверсія війна

Знак гривні
Знак гривні