Росія готувала масштабну хакерську атаку на Україну

Кіберфахівці Служби безпеки не дали спецслужбам Росії здійснити потужну хакерську атаку на державні органи України.

Зображення з соцмереж, автор невідомий
Зображення з соцмереж, автор невідомий

Про це повідомили у пресслужбі СБУ, — передає Громадське.

Там кажуть, що російські куратори діяли через завербованого українського хакера, який живе у Запоріжжі. Він отримав через інтернет від росіянина пропозицію про конфіденційну співпрацю і погодився за гроші вести підривну діяльність проти України — зокрема, здійснити вірусну атаку на державні електронні інформаційні ресурси.

За задумом «кураторів», чоловік мав надіслати українським посадовцям замаскований файл зі шпигунським програмним забезпеченням. Розсилка мала вразити вірусами закриті інформаційні системи державних установ та органів місцевого самоврядування. У такий спосіб Росія хотіла отримати доступ до інформації, яка могла заблокувати роботу інформаційної та критичної інфраструктури.

Під час обшуків у хакера вилучили електронні носії інформації із файлами наданого іноземними спецслужбами програмного забезпечення та листування з кураторами РФ.

Організатору повідомили про підозру у вчиненні державної зради. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

Російські кібератаки

Хакерів, яких пов'язують зі спецслужбами РФ, сьогодні звинувачують у кібератаках по всьому світу. Зокрема, в січні найвищі органи нацбезпеки США у своїй спільній заяві вперше офіційно назвали Росію, імовірно, причетною до масштабної кібератаки на низку урядових установ Штатів.

В Україні у лютому, за повідомленням РНБО, російські хакери, зокрема, здійснили кібератаку у відповідь на санкції проти народних депутатів від «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака та блокування каналів останнього.

хакери інтернет сбу росія безпека

Знак гривні
Знак гривні