Вашингтон непокоїть те, що РФ тисне на Україну, а водночас КНР на Тайвань. Європа має більше дбати про безпеку

Це означає, зокрема, пояснення серйозності становища звичайним європейцям, прямо називаючи лопату лопатою. Західні країни не мають бути (чи здаватися) заляканими російськими інформаційними операціями й нарощуванням військ.

фото: МВС України
фото: МВС України

Про це йдеться в аналізі Міжнародного центру з оборони та безпеки.

Точні причини нарощування російських сил на кордонах України й на окупованій Росією українській території відомі лише Путіну та його найближчому оточенню. Проте це брязкання зброєю пов'язане з сигналами, які Москва отримує з Києва та столиць Заходу.

Західні країни не мають бути (чи здаватися) заляканими російськими інформаційними операціями й нарощуванням військ. Принаймні деякі західні країни можуть, не бажаючи того, сприяти посиленню російської агресії.

Некорисні меседжі

3 квітня 2021 року речники міністерства закордонних справ Франції та Німеччини випустили спільне повідомлення щодо ситуації в Україні. Вони висловили традиційне занепокоєння «зростанням порушень перемир'я на Сході України». Французька та німецька влада заявили, що вони «близько стежать за становищем і, зокрема, за пересуванням військ Росії, та закликають усі сторони до стриманості та спільної роботи над негайною деескалацією».

Іншими словами, Париж і Берлін занепокоїли порушення перемир'я, а не нарощування російських військ саме по собі. Вони знову звинувачують як агресора, так і жертву.

Це ганебне повідомлення мало підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Вперта позиція Берліна щодо побудови «Північного потоку-2» дискредитує Німеччину – й багато хто пам'ятає невигідне для Грузії перемир'я, посередником якого у 2008 році був президент Франції Саркозі.

Прочитайте спільну заяву Берліну та Франції, щоб зрозуміти, наскільки без США європейські країни піддаються Росії.

Закриття Чорного моря

На жаль, і меседжі США були дещо нечіткими. 9 квітня було заявлено, що в Чорне море зайдуть два американських військових кораблі. Втім, після заяви російського МЗС про занепокоєння щодо військової активності з боку країн, які не мають узбережжя в регіоні, США відмовилися від цього кроку, щоб «уникнути ескалації».

Понад те, Росія 16 квітня оголосила, що закриває два сектори Чорного моря для іноземних військових «та інших державних кораблів» по 31 жовтня. Обидва сектори прилягають до окупованого Криму і по суті блокують Азовське море, зокрема українські порти Маріуполь і Бердянськ, прямо порушуючи конвенції ООН про морське право.

Поведінка найпотужніших країн Заходу є об'єктом пильної уваги не лише Росії, а й союзників. Під час «холодної війни» більшість країн, які виходять на Балтійське море, вітали присутність НАТО, щоб уникнути домінування з боку СРСР.

Назвати лопату лопатою

Якщо РФ шукає приводу для воєнних дій проти України – вона його знайде, робитиме щось Захід чи ні. Авторитарні режими й раніше не боялись інцидентів, які включають пролиття крові їхніх власних громадян - згадайте Гливицький інцидент, який влаштувала нацистська Німеччина, щоб напасти в 1939 році на Польщу, або бомбардування армією СРСР радянського села Майніла, щоб дістати привід для нападу СРСР на Фінляндію.

Зрозуміло, зараз Вашингтон непокоїть те, що водночас в Європі РФ тисне на Україну, а в Азії КНР тисне на Тайвань. Тому Європа має більше подбати про власну безпеку. Це означає, зокрема, пояснення серйозності становища звичайним європейцям, прямо називаючи лопату лопатою.

Вперше від завершення «холодної війни», голови держав НАТО на лондонському саміті у 2019 році публічно заявили, що «агресивні дії Росії становлять загрозу євроатлантичній безпеці».

Важливо й те, що 15 квітня 2021 року президент Байден оголосив надзвичайний стан у США у відповідь на шкідливу діяльність уряду РФ.

Утім, встановлення «чітких червоних ліній» для Росії та можливі санкції, коли РФ перейде їх – недостатньо, як правильно відзначив у нещодавньому інтерв'ю Емманюель Макрон.

Уроки для Заходу щодо підходу до Росії в останні роки:

  1. Не треба думати, що Росію провокує рішучість. Натомість її надихає слабкість і бездіяльність Заходу, які підтверджують, що Москва лишиться безкарною. Росія сприймає нерішучість і вагання як слабкість, а не як "тонкощі".
  2. Країнам ЄС спільно з військами США слід проводити навчання поблизу Росії, гарантуючи здатність Альянсу стримувати та у разі потреби перемагати противника. Перебування військ Заходу в країнах Балтії, в Польщі та Румунії мають стати частиною "нової норми". Якщо ж це відбуватиметься рідко – то введення військ сприйматиметься Росією як провокація або блеф під час майбутніх криз.

світ агресія НАТО ескалація росія україна аналітика

Знак гривні
Знак гривні