Військова допомога Заходу зведе нанівець російську військову перевагу над Україною

Подолати асиметрію цілком можливо, й це вже було доведено.

©2021 Maxar Technologies via AP
©2021 Maxar Technologies via AP

Постійні загрози Росії щодо вторгнення в Україну чи завдання іншої шкоди їй за допомогою військової сили пов'язані з тим, що РФ асиметрично сильніша за Україну в військовому плані.

Але, хоча багато оглядачів Заходу вважають вторгнення 2014 року успіхом Росії – це не так, адже швидко відновлена військова міць України допомогла видворити нерегулярні російські війська з двох третин спершу захоплених територій Донбасу, – пише Real Clear Defense.

Те, що Росія утримала, вдалося досягти лише введенням великої кількості регулярних військ.

Звідси токсична реакція Москви, скажімо, на зустріч між президентом Зеленським і турецьким лідером Ердоганом. Україна й Туреччина з 2014 року розвивають військово-промислові зв'язки, доповнюючи технології одне одного. Прикладом є співпраця в розробці дронів: турки збираються застосовувати українські двигуни.

Росію найбільше стурбувало постачання Україні турецьких дронів Bayraktar TB2, які добре показали себе в Сирії, Лівії, а особливо у Нагірному Карабаху. Ці дрони погано фіксуються радянсько-російськими ППО, і при цьому можуть атакувати з чотирма мініатюрними бомбами MAM-L/C.

Турецька армія перемагала за їх допомогою розпіарені російські системи захисту «Панцир». Збудовані за турецькою ліцензією дрони Byraktar TB2 під час карабаського конфлікту знищили 138 танків, 167 артилерійських установок, 49 броньованих і 386 неброньованих транспортних засобів.

Призупинення туристичних польотів до Туреччини з боку Росії показує дедалі більший неспокій Кремля, адже військове обладнання, яке постачає Туреччина, знищує асиметричні переваги Росії – зокрема, це дозволить захищати Україну від потенційних російських загарбників.

У багатьох випадках перевага Росії над Україною, всупереч уявленням деяких західних ЗМІ, є дуже незначною. Але що важливіше, російські технології не йдуть у жодне порівняння з технологіями Заходу – більша частина їх є ще розробками часів «холодної війни», аналогічними до тих, які використовує й Україна. Понад те, більшість систем наведення, а часто й озброєнь для Росії свого часу постачала саме Україна.

Переважно Росія оперує просто оновленими варіантами тієї самої зброї, якою користуються й українці.

Утім, Росія попросту чисельністю може стерти з лиця землі ППО України, якщо дійде до прямого зіткнення. Як неодноразово продемонстрував Путін, втрати РФ для нього не грають ролі, якщо про них не знає громадськість.

Інша перевага Росії – це «Іскандери», які мають дальність до 500 км. Вони можуть у першому ударі обмежити функціональність українських аеродромів, знищити склади боєприпасів, взяти собі за ціль командні системи.

Однак це свідчить про важливі речі: нинішня російська кампанія із залякування Заходу з метою, щоб Україні не надали військову допомогу, показує справжній страх Кремля, що Україна отримає засоби, які знищать асиметричні переваги Росії в кількості та інших військових аспектах.

Розумний вибір у всьому, що стосується військової допомоги Україні, може катастрофічно скоротити нинішню перевагу Росії, й таким чином поставити під серйозний сумнів швидкий успіх будь-яких майбутніх спроб вторгнення РФ в Україну.

Наприклад, постачання винищувачів F-15, сучасного розумного озброєння, систем раннього виявлення E-2C тощо знищить асиметричні переваги Росії в тактичній авіаційній силі.

Постачання чи швидке розгортання американських систем ППО також знищить переваги, які створює для Росії наявність «Іскандерів».

Адміністрація президента Байдена може зробити будь-які спроби вторгнення РФ в Україну невигідними для Росії, а динаміку мирних переговорів дуже інакшою від нинішньої, якщо нагально надасть Україні правильні військові потужності.

Європа ескалація туреччина росія україна сша зброя

Знак гривні
Знак гривні