Росія перекрила Керченську протоку

Росія з 24 квітня до кінця жовтня 2021 року в односторонньому порядку перекриє Керченську протоку для військових кораблів та цивільних суден державної власності іноземних країн, зокрема й України.

керч.jpg

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на керівника у Моніторингової групи BlaskSeaNews Андрія Клименка.

Міністерство закордонних справ України вже виступило із заявою у зв’язку з обмеженням Російською Федерацією свободи мореплавства.

Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.

Вітчизняне МЗС закликало міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії та припинення ескалації в Азово-Чорноморському регіоні. На поведінку Росії вже відреагували в Євросоюзі та НАТО. Так, речник Євросоюзу з міжнародних відносин Петер Стано заявив, що рішення Росії закрити окремі райони Чорного моря для судноплавства порушує свободу судноплавства, гарантовану міжнародним правом. «Намір Російської Федерації закрити окремі райони Чорного моря для судноплавства до жовтня 2021 року під приводом військових навчань викликає велику стурбованість, особливо на тлі ситуації на державному кордоні України та Росії та в незаконно анексованому Криму, – зазначив він. – ЄС очікує від Росії забезпечення безперешкодного та вільного проходу в Азовське море та з нього відповідно до міжнародного права».

«Ми стурбовані повідомленнями про те, що Росія планує обмежити доступ до частин Чорного моря і Керченської протоки. Це було б невиправданим кроком і частиною більш широкої моделі дестабілізаційної поведінки Росії. Ми закликаємо Росію забезпечити вільний доступ до українських портів у Азовському морі, а також свободу судноплавства», – йдеться у коментарі офіційної представниці НАТО Оани Лунгеску, що був розповсюджений в п'ятницю, 16 квітня, пресслужбою Північноатлантичного альянсу.

агресія росія Азовське море флот

Знак гривні
Знак гривні