Фото дня: приватний космічний корабель Crew Dragon готується до старту на Міжнародну космічну станцію

Фахівці SpaceX та НАСА завершують підготовку апарата до старту, що має відбутися 22 квітня. До МКС полетить екіпаж з чотирьох осіб. Це двоє американців – Роберт Шейн Кімбро та Кетрін Меган Макартур. А також японець Акіхіко Хосіде та француз Тома Песке.

фото дня.jpg

Crew Dragon – єдиний пілотований космічний корабель, який є в розпорядженні Сполучених Штатів і який може доставляти астронавтів на Міжнародну космічну станцію. Його розробником та власником є приватна компанія SpaceX Ілона Маска. НАСА, на відміну від попередніх пілотованих програм, не конструювала самостійно Crew Dragon, а замовила у SpaceX послугу з його використання. Фігурально висловлюючись, НАСА платить Маску за «таксі до МКС».

Завдяки співпраці НАСА та SpaceX була подолана майже десятирічна залежність американської астронавтики від Роскосмосу. Після припинення експлуатації кораблів Space Shuttle у 2011 році єдиним кораблем, який міг возити людей на МКС, залишився російський «Союз». І Москва повною мірою користувалася цим монопольним статусом: вартість одного крісла на «Союзах» зросла для США з 20 до понад 80 млн доларів. Утім, у 2020-му, після першого польоту Crew Dragon з екіпажем, потреба НАСА в «Союзах» зменшилася до абсолютного мінімуму. Це поставило під загрозу російську пілотовану космонавтику: без доходів від американців Роскосмосу почало бракувати грошей на підтримку власних польотів до МКС. Як наслідок, екіпажі в суто російських «Союзах» вже довелося скорочувати з трьох осіб до двох.

наса космонавтика spacex

Знак гривні
Знак гривні