Інфодемія: як поширюється деза про коронавірус в українському Telegram

«Детектор медіа» разом із компанією Let’sData зібрала великий масив даних з українського сегмента Telegram та проаналізувала поширення в цій соцмережі дезінформації щодо коронавірусної пандемії.

Створювати й керувати каналами можна абсолютно анонімно. Телеграм майже не втручається в модерацію контенту, тому на просторах каналів можна побачити відверті фейки, чутливий контент, еротичні фото чи рекламу ескорту. Така свобода дозволяє поширювати найрізноманітнішу інформацію як про коронавірусну хворобу, так і загалом. Але це не дає безпеки:

П'ять причин видалитися з Telegram просто зараз

Найбільше посилань на сторонні сайти в дописах про коронавірус на strana.ua, яка славиться свою проросійською риторикою та антиукраїнською дезінформацією. На другому місці dubinsky.pro (dubinsky.ua) – портал нардепа Олександра Дубінського, проти якого у січні 2021-го США запровадили санкції, оскільки вважають депутата «російським агентом». Ми раніше писали про його телеграм у контексті ширшої дези:

“Тєлєга” для Слуги. Як телеграм-канали, що ймовірно ведуться з Росії, впливають на роботу Ради

Найпопулярніша деза

«Соросята втручаються в охорону здоров’я»

На думку телеграм-каналів, «слуги Сороса» втручаються і в політику щодо охорони здоров’я та закупки вакцин. Наприклад, курований російськими спецслужбами анонімний канал «Сплетница» (37 тис. підписників) пише: «Соросята дожали Степанова, Украина будет закупать вакцины от коронавируса через оператора, которым выступит международная компания Crown Agents. Именно эта кампания закупала просроченные вакцины и низкого качества медикаменты по завышенным ценам в период Ульяны Супрун». Останнє неодноразово спростовувалося в якісних ЗМІ.

Водночас анонімні телеграм-канали переконані, що «соросята» хочуть змістити Степанова з крісла міністра охорони здоров’я й посадити на його місце Віктора Ляшка, який нібито контрольований тими-таки «соросятами».

«У кока-коли виявили коронавірус»

Деякі телеграм-канали розповсюджували відверті фейки та маніпуляції. Наприклад, канал «Украина в шоке» (166 тис. підписників) написав таке: «Депутат австрийского парламента выявил ковид у кока-колы. Он прямо на трибуне сделал тест, который через несколько минут показал положительный результат». Однак канал забув згадати, що австрійський депутат Міхаель Шнедліц маніпулював, коли здійснив цей перформанс у парламенті Австрії, та ще й провів тест неправильно. 

«Україна відмовилася від російської вакцини суто через політичні причини»

Деякі телеграм-канали просувають меседжі про те, що Україна відмовляється від використання російської вакцини від коронавірусу «Спутник V» лише через політичні причини, тоді як її потрібно закуповувати, щоб врятувати життя українських громадян. Наприклад, телеграм-канал «Klymenko Time» (54 тис. підписників), який контролює колишній міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, пише: «Интересная ситуация складывается вокруг российской вакцины от коронавируса для Украины. Напрочь политическая, это надо понимать. Политической в принципе надо назвать всю история с вакциной против коронавируса в мировых масштабах. И те же Штаты будут называть российскую вакцину непригодной даже для обезьян, даже если она стабильно будет показывать эффективность. Мир вступил в "гонку вакцин", аналогичную "гонке вооружений"». У такий спосіб «Klymenko Time» нормалізує стратегію Росії щодо використання власної вакцини в політичних цілях — мовляв, усі так роблять.

Про це ми також писали докладно:

Як російські й проросійські медіа нав'язують українцям вакцину з РФ

«Західне лобі резервує Україну як ринок для власних вакцин»

Супутньою до наративу про російську вакцину йде оповідь про «західних лобістів», які нібито не допускають на український ринок жодних вакцин, окрім західних розробок. «"Вакцинная гонка" (по аналогии с гонкой вооружений) в теме коронавируса - это не просто тема статуса и политики, ответа на вопрос "кто первый сделает вакцину от covid-19?". Это еще и вопрос многомиллионных контрактов на ее поставки. И вот посольство США в Украине устами временной поверенной в делах США Кристины Квин заявляет в своих соцсетях, что "Украина НЕ будет покупать российскую вакцину от COVID, которая не прошла клинических испытаний на безопасность". Вот прям так, капслоком и категорично. То есть в посольстве США так сильно озаботились даже ГИПОТЕТИЧЕСКОЙ покупкой Украиной "неправильной вакцины", что вызвали на разговор министра здравоохранения и, скажем так, сделали внушение», — читаємо на каналі «Klymenko Time».

Курований з Росії телеграм-канал «Легитимный» не відстає. Із класичним посиланням на «власні джерела» канал пише: «Наш источник сообщает, что западное лобби категорически против, чтобы в Украину пришла первой любая другая вакцина, кроме западной. Сейчас идет плотная "кулуарная драчка" в ОП по вакцинному кейсу». 

Ще один меседж, який поширюють телеграм-канали, — нібито «транснаціональні корпорації» хочуть задешево скупити українські активи під час пандемії.

«Україна отримає неякісні вакцини»

Телеграм-канали також атакують вакцини, які Україна вже отримала або ще планує одержати, підкреслюючи їхні побічні ефекти та «неефективність». Передусім критикують вакцини AstraZeneca/CoviShield та Pfizer/BioNTech. 

«Вакцинацією від COVID-19 контролюватимуть населення»

Конспірологічна теорія про вакцинацію як інструмент контролю над світом з’явилась і на теренах Telegram. Зокрема, анонімний канал «ЗеРада» написав: «Глобальные корпорации должны постепенно брать на себя все функции государства, по сути, планируется приватизация государства. Выборы в США уже доказали этот тезис. Корпорации по сути назначили своего президента и ввели жесткие ограничения на его критику. Т.е. мы уже не выйдем из модели новых ограничений, созданных в 2020 году. Такой себе локдаун навсегда. Карантин по сути станет новой политической моделью общества с ковидными паспортами и т.д. Некоторые ученые называют это "цифровым рабством”».

Читайте розслідування про інфодемію в українському Telegram повністю на сайті Детектор.Медіа

коронавірус дезінфомонітор дезінформація пандемія

Знак гривні
Знак гривні