Роснєфть не постачатиме паливо в Україну під час посівної

Це може бути пов'язано з тим, що Україна повернула собі "трубу Медведчука", припускає редакція ТЕКСТІВ. Це може бути черговим "вчасним" шантажем з боку Росії: на носі посівна, і якраз зараз треба багато дизеля.

У квітні Україна залишиться без поставок дизельного палива і скрапленого газу виробництва заводів Роснєфті на тлі зміни постачальника в Україні.

Про це пише профільне видання enkorr із посиланням на учасників ринку, – перекладає на українську НВ.

Трейдер з азербайджанськими корінням Coral Energy, який замінив на українському ринку близьку до Віктора Медведчука компанію Proton Energy Group SA в ланцюжку постачання продукції НК Роснєфть, спочатку говорив про перенесення поставок на другу половину квітня. Однак пізніше в компанії повідомили про відсутність номінацій на квітень, пише видання.

Під питанням також залишаються травневі постачання палива.

«Кажуть, така позиція Роснєфті, ясності поки немає, не факт, що імпорт відновиться в травні», – відзначило джерело видання.

За оцінками директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, відсутність поставок Роснєфті викличе серйозну напруженість на ринку, яка почне відчуватися вже в першій декаді квітня. На думку Куюна, особливо гостро відчуватиметься брак зрідженого газу, запаси якого невеликі. Він зазначив, що постачання Роснєфті займають 22% у балансі ринку дизпалива і зрідженого газу.

Нагадаємо, 22 березня цього року повідомлялося, що Coral Energy замінить Proton Energy Нісана Моїсеєва в ланцюжку постачання продукції НК Роснєфть в Україні. Раніше в близької до депутата від ОПЗЖ Віктору Медведчуку Proton Energy заявили, що припиняють поставки палива в Україну з 1 квітня.

З 2016 Proton Energy була єдиним постачальником продукції НК Роснєфть в Україні. У 2020 році компанія поставила в Україну 1,77 млн т дизпалива (23,9% ринку) і 411 тис. т (22,3%) скрапленого газу.

Кінцевим бенефіціаром трейдера Proton Energy є Нісан Моїсеєв. У 2017 році журналісти програми "Схеми" помітили Моїсеєва з українським олігархом і політиком Віктором Медведчуком в аеропорту Київ (Жуляни). Журналістам вдалося зафіксувати їхній спільний приліт до Києва на чартері Медведчука. До цього Моїсеєв спростовував причетність Медведчука до своїх компаній, пише Радіо Свобода.

Про те, що Proton Energy призупиняє постачання палива в Україну, компанія оголосила після обшуків на об'єктах мережі АЗС Glusco. В СБУ тоді заявили, що масштабні обшуки на об'єктах компанії пов'язані з організацією незаконного ввезення в Україну палива, зокрема, і з території Росії. У Glusco заявили, що обшуки пройшли в межах кримінального провадження, яке не має стосунку до діяльності групи компаній.

Трейдингова компанія Coral Energy Group, із центральним офісом в Дубаї (ОАЕ), добре відома на українському ринку нафтопродуктів. Оператором Coral Energy Group в Україні є компанія Алпен Трейд, яка веде продажу в великому і дрібному гурті.

медведчук аграрії нафта росія україна

Знак гривні
Знак гривні