Обміняний пенсіонер-терорист із «ЛНР» визнав, що підірвав військових ЗСУ вибухівкою у банці з медом

70-річний мешканець села Миколаївка (окупована територія Луганської області) Микола Рубан визнав, що підірвав військовослужбовців Збройних сил України за допомогою вибухівки в банці меду 17 січня 2015 року на блокпосту сил АТО в Станиці Луганській.

Із повідомлень сепаратистських ЗМІ, які цитують Рубана, випливає те, що він підтвердив факт терористичного акту, вчиненого щодо військових ЗСУ шість років тому за допомогою вибухівки в банці меду, – пише Новинарня.

“Я повернувся додому, і мені не соромно дивитися людям в очі, тому що я зробив все, що міг, щоб захистити нашу землю від навали фашистів. Мій батько воював, я досі зберігаю його кітель з нагородами. Я не міг зрадити його пам’ять, не міг вчинити інакше“, – заявив Рубан, якого цитує сайт ЛИЦ.

mykola-ruban-620x400.jpg

Терорист Рубан зі згаданим у цитаті кітелем

Інформаційним приводом, який став причиною новин у сепаратистських ЗМІ про Рубана, стало його 70-річчя.

“Ім’я пенсіонера знають далеко за межами його рідного села – багато хто чув про те, як 2015 року на блокпосту в Станиці Луганській стався вибух. Вибухнула банку меду, яку українським солдатам приніс місцевий пенсіонер Микола Рубан”, – заявили в проросійському громадському русі “Мир Луганщині”, афілійованому з окупаційною владою “ЛНР”.

Серед тих, хто прийшов вітати пенсіонера – “депутат народних зборів ЛНР” Юрій Юров. Він, серед іншого, подякував терористу за “громадянську позицію”. Інші присутні проросійські “активісти” сказали Рубану, що той – “людина з великої букви”.

Про минуле Юрія Юрова нагадав журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, який був свого часу знайомий із ним:

Оцей дід у центрі фото - Рубан, який у 2015-му передав нашим воякам банку меду з вибухівкою. Отримав 15 років, але...

Posted by Вахтанг Кіпіані on Monday, March 29, 2021

Передісторія

17 січня 2015 року на блокпост сил АТО у Станиці Луганській прийшов літній чоловік, який назвався місцевим жителем, залишив біля військових 3-літрову банку меду, подякував їм за службу і пішов. Коли солдати спробували відкрити мед, банка вибухнула – всередині було закладено вибуховий пристрій, з якого дід попередньо висмикнув чеку.


Двоє військових отримали важкі поранення, третій – боєць 17-ї танкової бригади Олександр Суслопаров – помер дорогою до лікарні. Вдома на нього чекали четверо дітей і вагітна дружина.


Виконавця теракту Миколу Рубана затримали 10 лютого 2015 року, коли він, маючи при собі тротилову шашку, яка була замаскована у пластиковому відерці з медом, та запал від ручної гранати УЗРГМ-2, намагався перетнути блокпост ЗС України у Станиці Луганській.


“Діда” – уродженця села Миколаївка Станично-Луганського району – впізнали на суді у Сватовому 30 березня 2016 року, визнали винним у злочинах, передбачених ч. 3 ст. 258 (“вчинення терористичного акту, що призвів до загибелі людини”) та ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 258 (“незакінчений замах на повторне вчинення терористичного акту”) Кримінального кодексу України.


Терориста засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного майна. Суд встановив, що пакет із вибухівкою був переданий йому не встановленою у ході судового слідства особою.


Попри важкий злочин, 29 грудня 2019 року Рубана звільнили та передали в ОРЛО в межах обміну.

війна агресія втрати луганщина рубан тероризм зсу армія

Знак гривні
Знак гривні