Норвегія віддає частину своїх вакцин заради рівномірнішої вакцинації у світі

Це акт солідарності, викликаний суто медичними причинами й науково обґрунтований – але більшість країн у своєму "вакцинному націоналізмі" до науки не прислухаються.

Розподіл вакцин красномовно показав, як люди діляться на «сорти» за країнами (КАРТА, ГРАФІКА)

У рішучому акті глобальної солідарності, Норвегія віддає близько третини своїх вакцин, отриманих за програмою COVAX "усім пропорційно до населення", – пише Health Watch.

Норвезька влада заявила, що бідніші країни зараз перебувають у скрутнішому становищі, тож їм дози вакцин потрібніші, заявив міністр міжнародного розвитку країни Dag-Inge Ulstein.

Сама країна вакцинувала тільки 5% населення і – на відміну від багатьох інших європейських країн – вона не нагромаджувала дози, вирішивши покладатися на COVAX, "як більшість світу".

До того ж Норвегія вирішила розподілити 700 тисяч зі своїх 1.9 млн, виділених за програмою COVAX, країнам із біднішим населенням, попри внутрішній тиск.

"Люди питають: чому віддавати вакцини, якщо вони потрібні й тут? Це добре питання, яке представляє очевидну дилему. Але відповідь так само проста: вірус перетинає кордони. Це не місцевий спалах. І таке поєднання солідарності та нашого власного інтересу не дає мені іншого вибору, крім як упевнено постати перед лицем критики всередині країни", – заявив Ulstein.

Науковці застерігали, що нерівномірна вакцинація у світі призведе до нових мутацій

норвегія медицина пандемія наука вакцинація коронавірус

Знак гривні
Знак гривні