Демократія проти автократій. Байден про РФ і Китай

25 березня на своїй першій пресконференції як президент США Джо Байден говорив, зокрема, про бачення світового ладу в наш час.

Patrick Semansky / AP
Patrick Semansky / AP

Американський президент заявив, що США працюватимуть разом з іншими демократіями, щоб притягати до відповідальності авторитарні режими, як-от Китай та РФ, – передає Радіо Свобода.

«Це битва між дієвістю демократій у 21-му столітті та автократіями. Росія більше не говорить про комунізм. Йдеться про автократії», – сказав Байден.

Як відомо, в Росії вже відкрився портал у пекло після того, як Байден у відповідь на питання журналіста сказав, що "так", він вважає Путіна вбивцею

Про Росію

За годину пресконференції Байден лише двічі згадав про Росію або російського президента. Путіна Байден згадав лише як одного зі світових автократів у порівнянні з лідером Китаю Сі Цзіньпінем:

Для США Росія – шкідник, але єдиний справжній конкурент – Китай

Тиждень тому в інтерв’ю ABC News Байден ствердно відповів на запитання про те, чи є Путін «вбивцею», а також сказав, що добре знає російського президента й що не побачив в його очах «душі».

Про Китай

Оцінки Байдена щодо Путіна контрастують з його характеристикою лідера Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіня. Під час пресконференції Байден сказав, що Цзіньпінь «не має жодної демократичної кістки, але він дуже розумний хлопець» та що «він розуміє, не прикидається».

Байден також добре знає Цзіньпіня з часів, коли вони вели переговори як віцепрезидент США та заступник голови КНР відповідно. Коли Цзіньпінь зателефонував привітати Байдена з обранням президентом, вони дві години говорили про американсько-китайські відносини.

«Я сказав йому: «Поки ви та ваша країна будете так грубо порушувати права людини, ми невпинно будемо продовжувати звертати на це увагу світу і прояснювати, що відбувається. І він це зрозумів» – розповів Байден.

У відносинах із Китайською Народною Республікою США йтимуть не шляхом конфронтації, а шляхом запеклої конкуренції, заявив американський президент. Але за допомогою союзників США вимагатимуть, щоб Китай дотримувався міжнародних правил чесної торгівлі та конкуренції.

Одразу після пресконференції Байден планував поспілкуватися з лідерами 27-ми країн Європейського союзу щодо Китаю. Байден також заявив, що вже проводив зустрічі з лідерами Австралії, Індії та Японії щодо безпеки в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Про Північну Корею

Проте найважливішим питанням зовнішньої політики Байден назвав Північну Корею, яка напередодні знову здійснила два запуски балістичних ракет у бік Японського моря.

Байден заявив, що таким чином КНДР порушила одну із резолюцій ООН, а тому разом із союзниками США обговорюють можливу відповідь. Як відомо, КНДР розробляє ядерну зброю та заявляла про успішні ядерні випробування.

«Ми будемо реагувати відповідно. Але я також готовий до певної форми дипломатії. Однак умовою має бути ядерне роззброєння як кінцевий результат», – сказав Байден.

Довге відео:

Китай авторитаризм росія путін сша байден

Знак гривні
Знак гривні