Невдоволені «індійською» вакциною? Заспокойтесь, Індія зупинила експорт

Індія "тимчасово" призупинила експорт вакцини AstraZeneca індійського виробництва (також відомої як CoviShield) у зв'язку зі зростанням кількості випадків у самій Індії.

фото UNICEF/Vinay Panjwani
фото UNICEF/Vinay Panjwani

Serum Institute of India (SII) є найбільшим у світі виробником вакцин. За даними Reuters, влада заборонила йому продавати вакцину за кордон, щоб передовсім задовольнити внутрішній попит.

Це рішення вплине також на постачання через програму COVAX, яка під егідою ВООЗ намагається розподіляти вакцини по всьому світу.

Як відомо, нерівномірний розподіл вакцин у світі учені пов'язують із можливим майбутнім постанням усе нових і нових мутацій коронавірусу.

Наразі Covax отримала 17.7 млн доз AstraZeneca, загалом Індія експортувала 60.5 млн доз, і багато країн покладаються на Covax або на індійські вакцини, куплені окремо, для імунізації своїх громадян.

Від минулого четверга вакцини більше не експортуються. Одне з джерело Reuters заявляє, що все інше "поставлено на паузу принаймні наразі", поки країна посилює власні зусилля з вакцинації.

Чому чутки в Україні про "погану" індійську вакцину неправдиві

"Жодного експорту, поки ситуація в Індії не стабілізується. Уряд не ризикуватиме настільки в момент, коли таку велику кількість людей потрібно вакцинувати в Індії", – сказало одне з джерел.

Нині в Індії третя за величиною у світі кількість інфікованих, після США та Бразилії.

Наразі країна вакцинує тільки літніх людей та людей понад 45 із проблемами зі здоров'ям. Раніше, у січні, почали вакцинувати працівників сфери охорони здоров'я.

Індія вакцинувала людей 51 млн доз – із них 47 млн є саме CoviShield (індійська версія AstraZeneca). Решта – власний індійський Covaxin.

Serum Institute of India (SII) був практично єдиним експортером вакцин від коронавірусу в Індії (решта разом експортували кількість, якою у порівнянні з CoviShield можна знехтувати).

Детальніше англійською на Reuters

абзац вакцина індія пандемія вакцинація вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні