Чому ми в Україні такі енергетично неефективні? По пунктах

Проблема недостатньої енергоефективності настільки велика, що в Міненерго вирішили приділити їй низку дописів.

А почнемо з того, з чим стикається кожна українська родина і кожне підприємство – енергоефективність у будівлях.

На жаль, достеменно невідомо, в якому стані перебувають будівлі в нашій країні, оскільки за 30 років незалежності в Україні так і не створено точної національної бази даних з інформацією про їхню фактичну кількість та стан. Це стосується як житлових будівель, так і будівель бюджетних установ. Утім, й того, що відомо, достатньо, щоб зрозуміти критичність ситуації.

Будинки, в яких ми живемо

Житловий сектор в Україні складається з понад 180 тис. багатоквартирних та 6,5 млн приватних будинків, за різними експертними оцінками. Це становить понад 1000 млн кв. м житлової площі. Приблизно половина населення мешкає у багатоквартирних будинках, а половина – в індивідуальних приватних будинках.

Майже 3/4 житла було збудовано ще в радянські часи (у 1946–1990 рр.), коли застосовувались низькі стандарти енергоефективності. Життєвий цикл таких будівель вже давно сплинув, і багато з них вважаються старими та аварійними.

Такі старі будинки потребують реконструкції та масштабної термомодернізації, яка дозволила б зберігати та ефективно використовувати тепло в приміщеннях. Зазвичай більша частина тепла в будинках втрачається через двері, вікна, дах та зовнішні стіни. Тож будинкам, зведеним у радянські часи (а в ідеалі – і побудованим принаймні до 2000-х) не завадили б такі заходи, як встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення стін, даху, фундаменту, заміна вікон на енергоефективні тощо.

У багатоквартирних будинках це завдання або окремих мешканців, або – для більш комплексного підходу – співвласників будинку. Однак ті самі об’єднання співвласників (ОСББ) є лише в одного з п’яти таких будинків, і нові створюються дедалі менш активно. Якщо не буде нового поштовху до створення ОСББ, то повне охоплення всіх багатоквартирних будинків об’єднаннями буде досягнуто приблизно через 100 років. Як відомо, стільки наші будівлі не живуть. Водночас інститут управителів багатоквартирних будинків замість радянських ЖЕКів також поки не дав якісного результату в поліпшенні ефективності та якості управлінні будинком.

У результаті, на побутові потреби в Україні витрачається у двічі-тричі більше енергії на 1 кв. м житла, ніж у країнах ЄС. Наприклад, якщо українська родина, що мешкає в багатоквартирному будинку, в середньому на 1 кв. м житла споживає від 150 до 264 кВт-год теплової енергії, то німецька родина, що мешкає в аналогічному будинку, – до 70 кВт-год.

Це означає, що:

Формально в Україні з початку 2019-го було впроваджено класи енергоефективності будівель та європейські вимоги до енергоефективності житлових будинків. Планувалося, що це допоможе зменшити втрати енергії та наблизити їх до європейського рівня. Однак, як свідчить практика, клас енергоефективності будівлі при введенні в експлуатацію може відрізнятися від проєктної документації. Так відбувається, зокрема, тому що в Україні відсутня належна перевірка об’єкту під час введення в експлуатацію.

Інший європейський тренд, який нам теж важко поки наздогнати, – мода на енергонезалежні будівлі. Україна вже робить перші кроки на цьому шляху: ухвалено концепцію та національний план поетапного збільшення кількості будинків із близьким до нульового рівнем енергоспоживання. Проте на практиці поки що є лише поодинокі приклади «пасивних» та «активних» будинків.

Будівлі бюджетних установ

Бюджетний сектор в Україні розміщений в понад 70 тисяч будівель. Переважна більшість із них також потребують енергомодернізації. Утримання будівель та оплата комунальних послуг відвертають значні ресурси від фінансування основної діяльності цих установ, зокрема підвищення якості послуг, які вони надають.

Понад те, за європейськими директивами, саме будівлі державних органів мають демонструвати показову роль в енергоефективності, бути прикладом для житлових будинків. Натомість у нашій країні склалась протилежна ситуація, коли державні будівлі є прикладом того, як не потрібно управляти майном.

Ціна питання

На термомодернізацію всіх будівель України – житлових та бюджетних – може знадобитися, за різними оцінками, від 40 до 80 млрд євро. При цьому для багатоквартирних будинків прості терміни окупності за поточними тарифами та вартістю робіт із термомодернізації сягають 20 років.

І тут ми повертаємося до теми енергетичної бідності, з якого починали ці дописи. Для населення рішення – впроваджувати заходи для більш ефективного споживання енергії чи ні – насамперед впирається в нестачу коштів. І знову те саме замкнене коло.

Зрозуміло, що зробити це без державної підтримки наразі неможливо. На сьогодні одним з основних інструментів фінансової допомоги населенню для термомодернізації є “теплі кредити”. За весь час дії програми з 2014 по 2020 рік понад 860 тис. родин скористалися «теплими кредитами» та інвестували в енергоефективні заходи близько 8,7 млрд гривень. Держава повернула 3,3 млрд гривень з цієї суми. Програма настільки популярна, що кожного року населення вичерпує доступний обсяг кредитів на рік за перші кілька місяців.

На додачу засновано Фонд енергоефективності із програмою «Енергодім» для ОСББ, яка запрацювала в новій редакції минулого року. Допомогу надають і на місцях через місцеві програми співфінансування енергоефективних заходів. Також є досвід програм, впроваджених за ініціативи міжнародних партнерів (наприклад, ЄБРР).

Утім, по всій країні – безліч будівель. Чи зможуть покрити цю потребу лише (спів)власники або лише держава, або (спів)власники та держава разом? Чи можна охопити підтримкою абсолютно всі будівлі? Скільки десятків років на це потрібно? Які інструменти фінансування є найбільш ефективними у цьому разі? До відповідей на ці питання ми ще повернемося. Залишайтеся з нами!

Джерело:

Ми розпочали #Енергетика30 із допису про замкнуте ⭕️ коло, в яке потрапили українці. Чому ми бідні – бо...

Posted by Міністерство енергетики України on Friday, March 19, 2021

Читайте далі: Утеплитися або зникнути. На всіх етапах постачання тепла та газу для населення втрачається 11 мільярдів кубів газу, це більше половини всього газового імпорту

енергетика Енергоефективність екологія вугілля жкг газ

Знак гривні
Знак гривні