Вперше в історії: як звучить марсохід на Марсі (АУДІО)

Марсохід NASA Perseverance вперше записав звуки їзди поверхнею Марса: на аудіо чути удари та гуркіт шести металевих коліс робота. Невдовзі ми можемо почути ще й звук першого земного вертольота на Марсі.

Мікрофон входу, спуску і посадки (EDL) апарата Perseverance записав понад 16 хвилин звуку під час поїздки 7 березня, яка охопила 27,3 метра на дні кратера Єзеро шириною 45 км на Марсі, заявили представники NASA, чиє повідомлення перекладає НВ.

«Багато людей, коли бачать зображення, не усвідомлюють, що колеса металеві. Але коли ви рухаєтеся на цих колесах по камінню, це насправді дуже шумно», – заявила 17 березня Ванді Верма, старший інженер і водій марсохода Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії.

Мікрофон EDL також вловив марсіанський вітер і різні дзижчання марсохода. У Perseverance також є другий мікрофон, який є частиною інструменту SuperCam марсохода. Мікрофон SuperCam вже добре себе зарекомендував, записуючи свист вітру і клацання, створювані лазером інструменту.

Запис з мікрофонів EDL і SuperCam показує Марс в абсолютно новому світлі: ніколи раніше робот не фіксував звук із поверхні Червоної планети.

Ці аудіофайли не просто розвага – NASA збирає звуки марсохода в основному для оцінки працездатності всіх систем, щоб переконатися, що під час доставки і посадки нічого не пошкодилося. Крім того, докладні відомості про клацання з SuperCam можуть розкрити важливі характеристики розкритих порід, зокрема їхню твердість і наявність у них покриття.

Вчені сподіваються, що скоро ми зможемо почути більш драматичний звук від одного або обох мікрофонів. Команда місії готується до польоту Ingenuity, крихітного вертольота, який прибув на Марс на череві Perseverance. Марсохід буде спостерігати за випробувальними польотами Ingenuity за допомогою своєї камери Mastcam-Z, і команди розробників мікрофонів заявили, що вони, ймовірно, також спробують задокументувати польоти.

Зображення дня: перший земний вертоліт уже на Марсі, його звуть Джинні

Після того як Ingenuity відірветься від землі, марсохід предметно зосередиться на своїх основних завданнях – пошуках ознак давнього життя і зборі десятків зразків для майбутнього повернення на Землю.

краса космос

Знак гривні
Знак гривні