Протягом карантинного року закрилося менше юросіб, ніж у 2019-му (ІНФОГРАФІКА)

За "рік локдаунів" у країні, зокрема, відкрилося на 20% менше підприємств і на 5% менше ФОПів.

Про це йдеться в аналітиці YouControl.

12 березня 2020 року Україна оголосила карантин, який зрештою діяв 102 дні. Через карантинні обмеження самі підприємці всередині минулої весни, згідно з опитуваннями, прогнозували закриття понад половини мікро- та малих підприємств. Потім додались адаптивні карантини та карантини вихідного дня. Україна опинилася на четвертому місці серед країн із найдовшою тривалістю карантину у 2020-му (після Грузії, Бельгії та Британії).

Тут не враховано двотижневого локдауну ще й у січні 2021 року: інфографіка Слово і діло
Тут не враховано двотижневого локдауну ще й у січні 2021 року: інфографіка Слово і діло

У 2020 році в Україні відкрилося майже 54 тис. нових юридичних осіб, відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців і громадських формувань осіб (ЄДР). Це на 20% менше, ніж у докризовому 2019-му, коли розпочало роботу понад 67,5 тис. підприємств. 

Трохи менше, ніж третина, вказали місцем реєстрації місто Київ – понад 15,5 тис. Слідом із великим відривом ідуть традиційні центри бізнесу: Дніпропетровщина, Одещина, Львівщина, Харківщина та Київщина без врахування столиці. На ці регіони припадає третина від усіх нових юросіб – майже 18 тисяч. 

Найменша кількість новачків – на Луганщині. Там почали працювати у 2020-му трохи менше як півсотні підприємств різних форм організації. Дані окупованого Криму не досліджувались.

інфографіка YouControl
інфографіка YouControl

Закрилося ж юридичних осіб значно менше, ніж можна було очікувати з огляду на буремний 2020-й. За весь рік припинило своє існування лише трохи більш як 10 тис. юросіб. Це на третину менше, ніж у докризовому 2019-му, коли їх ліквідували понад 15 тис. Статистично найбільше юросіб закрили у Києві – майже п’яту частину від усіх припинених організацій.

У фізичних осіб-підприємців (ФОП) динаміка дещо інша.

У 2020 році розпочали свою роботу понад 247,5 тис. ФОПів. Це майже на 5% менше, ніж у 2019-му, коли їх відкрилося майже 261,7 тис.

Утім, до кінця 2020-го не спостерігалося значного спаду – і щомісяця реєструвалося близько 15–20 тис. нових підприємців.

Падіння кількості зареєстрованих ФОПів у 2020-му експерти пов’язують, зокрема, і з карантинними обмеженнями. Втім, якщо орієнтуватися на очікування бізнесу, скорочення могло бути більш значним.

До того ж значної ваги під час локдауну набрали так звані сервіси доставки, які часто оформлюють своїх кур’єрів як ФОП із надання інших послуг. Активізувалися сервіси із доставлення продуктів, де контрагентами виступають роздрібні торговельні точки.

Таке зростання ролі доставки могло підтримати ріст кількості зареєстрованих підприємців і протягом локдауну, і після нього, коли попит на доставлення товарів залишався стабільно високим.

А от закрилося ФОПів на 16% більше, ніж у 2019-му – 232 тис. проти 199,8 тис.

Найбільше підприємців згорнули свою діяльність традиційно в грудні – майже 26,7 тис. А от на другому місці – липень із понад 23 тис. ліквідованих ФОПів. І якщо на даних щодо реєстрації карантин позначився миттєво, то тут так само помітна відкладена динаміка закриття, як і в юросіб.

Докладніше на YouControl

бізнес карантин пандемія локдаун коронавірус

Знак гривні
Знак гривні