Провладна партія «Слуга народу» розпочала серйозну атаку на закон про мову

Про це йдеться у черговому відеоблозі нашого політичного оглядача Тараса Шамайди

Для тих, хто віддає перевагу читанню, нижче текст відеоблогу:

Пам'ятаєте, минулого року вже була одна спроба атакувати цей закон? І зірвати перехід остаточний української освіти на державну мову. Через протести людей та опір в самій керівній партії ця спроба провалилася. Тепер своєю мішенню партія Зеленського обрала мову у сфері послуг.

Ви пам'ятаєте, які страшилки поширювали різні діячі, як московські пропагандисти, так і діячі "Слуги народу"?

Різні нісенітниці про розп'ятих рускоязичних бабушок… про якихось інспекторів, мовні патрулі... Виливали тонни бруду на закон!

Але настало 16 січня, і виявилося, що жодних серйозних конфліктів не існує, як би їх не намагалися інспірувати. Виявляється, як свідчить соціологія, 62% українців підтримують ці зміни.

Тобто, це рівень підтримки в рази більший, ніж у самого Зеленського чи будь-яких українських політиків. Таким чином, український народ об'єднався навколо цього, з підтримкою або принаймні з розумінням сприйняв нові норми закону.

Здавалося б, владі треба лише радіти такому розвитку подій. Однак "слуги народу" зареєстрували останніми днями цілих два законопроєкти, які руйнують захист прав українців на українську мову в сфері послуг.

Один із цих проєктів передбачає повністю знищити систему захисту прав, а інший нібито відтерміновує її на півтора року. Але, я підкреслюю, відтерміновуються ті норми, які уже діють!

Уже працюють! І люди уже можуть поскаржитися, якщо порушені їхні права. Тобто, по суті, обидва ці законопроєкти, який би з них не ухвалила ВР, знову роблять мільйони людей безправними стосовно захисту їхньої мови у власній країні.

По суті, закон про мову Слуги народу хочуть перетворити на декларацію, яку можна безкарно порушувати, і вам за це нічого не буде. Безумовно, такий стан речей не залишиться непоміченим, люди обуряться.

Спільнота "Мова об'єднує" вже закликала президента і "слуг" відкликати свої провокаційні законопроєкти, якщо цього не станеться – люди чинитимуть опір. Тому що це наша мова, це наша держава, це наша незалежність, одним із важливих елементів якої є державна мова.

І тут можна сподіватися лише на здоровий глузд провладної партії, на те, що вони вчасно зупиняться, бо якщо вони продовжать сіяти вітер, отримають бурю.

Пожнуть бурю.

Читайте також: Несподівано кав'ярні в Одесі заговорили українською. Ми перевірили, як виконується закон про мову

меншовартість законпроект шамайда слуга народу мова реванш колоніалізм

Знак гривні
Знак гривні