Протест по-російськи. Опозиція збирається проганяти Путіна світлом ліхтариків

Російська опозиція винайшла нетривіальний формат акції протесту проти режиму Путіна та репресій щодо його опонентів. Невдоволені путінським правлінням росіяни планують у неділю, 14 лютого, вийти у двори будинків (наголошуємо – саме власних будинків, а не вулиць чи площ), увімкнути ліхтарики й посвітити ними в небо. І після цього Путін, звісно ж, злякається, добровільно зречеться влади та втече у невідомому напрямку.

Із погляду досвіду українських Майданів подібний протест виглядає водночас і кумедно, і жалюгідно. Втім, у російських реаліях це одна з небагатьох можливостей провести ненасильницьку акцію і не наразитися на масові репресії.

протест.jpg

Нагадаємо, 17 січня до Росії з Німеччини повернувся найбільш впливовий лідер російської опозиції Алєксєй Навальний. Перед тим він лікувався у берлінській клініці «Шаріте» від наслідків отруєння бойовою нервово-паралітичною речовиною, що належить до так званої групи «Новачок». Навального отруїли співробітники ФСБ Росії, які, за даними міжнародних розслідувачів, раніше скоїли ще кілька аналогічних замахів.

Російська влада надсилала Навальному сигнали, що повертатися з Німеччини йому не слід – зокрема, проти нього відкрили кримінальну справу за невиконання правил умовного відбування покарання за раніше винесеним вироком. Мовляв, коли Навальний лікувався в Німеччині, він не повідомив Федеральну службу відбування покарань про своє місцеперебування. Однак опозиціонер вирішив повернутися. Літак із Навальним посадили на іншому аеродромі, його затримали й швидко замінили умовний вирок на повноцінний. А потім організували ще одну справу – за паплюження ветерана, який знімався в провладній рекламі.

Опозиція закликала народ до масових акцій на захист Навального – і наразилася на безпрецедентні навіть для авторитарної Росії репресії. Протестувальників били та затримували тисячами. Через переповненість ізоляторів тимчасового утримання їх годинами тримали в холодних автозаках, а потім у чергах на оформлення під замок. Під час придушення протестів сталася низка епізодів, які вражають своїм сюрреалізмом. В одному випадку автобус із затриманими заглух, і вони самі вийшли й штовхали машину, поки та не завелася. В іншому – кілька діб арешту дістав глухонімий перехожий (у протоколі написали, що він викрикував гасла).

Зрозумівши безперспективність вуличних протестів, Леонід Волков, один із небагатьох співробітників створеного Навальним Фонду боротьби з корупцією, що лишився на свободі (він виїхав за кордон) заявив про припинення таких акцій до весни. І натомість запропонував 14 лютого, на день Святого Валентина, вийти надвір із ліхтариками. Це, на його думку, покаже, що опонентів до Путіна в Росії багато і водночас не дасть підстави владі розправитися з ними.

Як би безпомічно не виглядала з боку ідея ліхтарного протесту, у російського режиму вона викликала спалах істеричної ненависті. Так, у Держдумі запропонували ухвалити закон, який не дозволяв би росіянам на власний розсуд світити ліхтариками у зоні житлової забудови. А віцеспікер російського парламенту Пьотр Толстой заявив, що вмикання ліхтариків – це насправді технологія західних кольорових революцій, і що так робили поплічники німецьких окупантів під час Другої світової війни, наводячи світлом ліхтариків бомбардувальники Люфтваффе на блокадний Ленінград.

росія протест Навальний

Знак гривні
Знак гривні