Факт дня: всі наявні вірусні частки COVID-19 помістилися б у баночку з-під «кока-коли»

У це важко повірити, але глобальна інфекція, що спричинила понад 100 млн захворювань, понад 2 млн смертей і трильйони збитків світовій економіці, може поміститися в об’єм, що приблизно відповідає об’єму 0,33-літрової баночки з-під газованого напою. Це підрахував експерт-математик з Університету Бата (Велика Британія) Кіт Єйтс.

static.reuters.com.jpg

Врахувавши глобальні темпи поширення інфекції та оцінку вірусного навантаження (кількості вірусних часток в організмі), дослідник вирахував, що одночасно на планеті існує близько двох квінтильйонів – або 2 000 000 000 мільярдів – вірусних часток SARS-CoV-2.

На наступному етапі Єйтс долучив до своїх розрахунків діаметр вірусу – він становить близько 100 нанометрів, або одну десятимільйонну метра. А після цього нескладно було визначити об’єм сферичного вірусу.

Навіть з урахуванням того, що вірус має виступи-«шпичаки», і між сферичними частками, зібраними разом, будуть порожні проміжки, підрахунки свідчать, що всі наявні на землі віруси COVID мають об’єм, що не перевищує 330 мілілітрів.

епідемія ковід факт

Знак гривні
Знак гривні