Чому Європа стратегічно програє Китаю та Росії

Через інтереси найбільших учасників ЄС. Спостереження на прикладі провального візиту Жозепа Борреля, міністра закордонних справ ЄС, який у Москві, за відгуками спостерігачів, зазнав такого приниження, наче ним "витерли підлогу".

Це стратегічна проблема, а не випадковий провал – вважає Якуб Янда, керівник одного з аналітичних центрів у Празі, Чехія.

Зазвичай великі країни ЄС обирають слабкого голову Комісії із закордонної та безпекової політики (аналог міністерства закордонних справ), тож такі очільники є радше інструментами, а не сильними незалежними гравцями. Отже, Жозепа Борреля було обрано, попри відсутність у нього справжнього досвіду на рівні ЄС.

Ще у жовтні 2019 року десятки європейських експертів із безпеки попереджали, що Боррель буде слабким шефом закордонної політики ЄС.

У квітні 2020 року, коли Китай натиснув на Борреля, щоб пом'якшити звіт @EUvsDisinfo на тему китайської пропаганди, його співробітники улягли й виконали вимогу Пекіна. Боррель брехав у Європарламенті та публічно атакував свого ж власного аналітика, який відмовився виконувати цензуру з боку Китаю.

Січень 2021 року: Німеччина та Франція вирішують досягнути замирення із Росією, незважаючи на всі злочини, що та вчиняє. Отже, вони посилають до Москви Борреля, без жодного плану, викликаючи шок у менших союзників в ЄС. Просто для того, щоб відчинити двері, почати перемовини, показати автономність ЄС (яка означає діяти без координації з США).

Лютий 2021: Жозепа Борреля глибоко принижують в Москві. Росія використовує його, щоб озвучити антиамериканські меседжі, атакувати ЄС та вислати трьох європейських дипломатів просто під час конференції з Боррелем. Замість того, щоб тиснути на Росію для припинення її злочинів, єврочиновники дістають те, що Росія витирає підлогу одним із керівників ЄС.

Просто зараз лідери ЄС Німеччина та Франція просувають кліматичне партнерство між ЄС та Китаєм. Що відбудеться насправді? Китай використає це для рефлексивного контролю, говорячи ЄС: якщо ви хочете співпрацю по клімату, тоді повністю припиніть критику геноциду, який ми влаштовуємо уйгурам; а також приберіть свої вимоги до Huawei та впровадження нею стандарту 5G.

Саме так працює стратегічний рефлексивний контроль: Росія використовувала його в часи Обами. "Ви хочете нашої співпраці по тероризму або контролю ракетних озброєнь? Тоді заткніться щодо ваших інтересів у Східній Європі". Обама зробив це, і як наслідок ми отримали вторгнення Росії у 2014 році в Україну.

Висновок: на думку Янди, Борель є лише слабким знаряддям Німеччини та Франції для замирення з Росією та Китаєм через економічні інтереси. Безпекові інтереси інших учасників ЄС проігноровані. Все це відбувається, оскільки цього хочуть Берлін та Париж.

Янда фактично стверджує, що Німеччина і Франція дуже добре розуміють, що замирення не принесе безпеку для низки дрібних учасників ЄС або, наприклад, України, та не зупинить злочини Росії проти прав людини всередині власне РФ. Вони чудово усвідомлюють, що для цього потрібно говорити з нею з позиції сили та санкцій. Однак ігнорують усі ці питання заради економічної вигоди для себе.

замирення провал ЄС-Росія

Знак гривні
Знак гривні