Місія ВООЗ у Вухані анонсує «цінні ключі» до розгадки походження COVID-19

Результати сподіваються оголосити до 10 лютого.

Експерти ВООЗ, які перебувають із місією в китайському місті Вухань, знайшли "важливі ключі" до розгадки ролі ринку морепродуктів в поширенні коронавірусу.

У своєму коментарі з Вуханя Пітер Дашак розповів агенції Bloomberg, що група з 14 осіб працювала з експертами в Китаї та відвідала ключові точки й дослідницькі центри, щоб розкрити "деякі реальні ключі до того, що сталося", – перекладає УП.

Він очікує, що основні результати будуть опубліковані до запланованого від'їзду місії 10 лютого.

"Я відчуваю, що ми зможемо сказати щось цінне в кінці цієї поїздки – дуже цінне, але я не хочу вдаватися в подробиці того, що це буде або в який бік вказує".

"Те, що я бачив, уже підказує мені, що є деякі реальні ключі до розгадки того, що сталося, і я сподіваюся, що ми зможемо дати тверде пояснення цьому до кінця поїздки".

Як виглядав базар у Вухані, звідки почалася пандемія (ФОТО)

wuhan.original.jpg

Дашак сказав, що його поїздка на ринок свіжих продуктів Хуанань в центрі Вуханя була особливо корисною.

На так званому мокрому ринку продавалися в основному морепродукти, а також м'ясо, зокрема свіжоприготована дичина.

На початку спалаху коронавірусу звучали припущення, що ринок міг бути тим місцем, де вірус перейшов від тварин до людей. Подальші дослідження виявили більш ранні випадки серед людей, не пов'язаних із ринком, що спростовує цю теорію. За словами Дашака, експерти знайшли "важливі ключі" до ролі ринку.

Попри те, що продуктовий ринок був закритий і очищений майже відразу після виявлення випадків зараження, "він все ще значною мірою незайманий", – сказав Дашак.

За його словами, вчені, які взяли проби на ринку, визначили конкретні місця, де були виявлені сліди SARS-CoV-2.

"Люди пішли поспіхом, вони залишили обладнання, вони залишили посуд, а також докази того, що відбувається, і це те, на що ми дивилися".

"Тепер ми знаємо те, чого не знали раніше – що на кожен випадок захворювання припадали інші, які протікали безсимптомно або які важко відрізнити від застуди чи кашлю. І тому не дивно, що були й інші випадки, крім тих, які потрапили до лікарні. Але скільки інших, коли це почалося? Це те, над чим ми все ще працюємо".

вооз пандемія коронавірус Китай

Знак гривні
Знак гривні