На складах ТЕС і досі критично мало вугілля, ризик відключень електроенергії залишається


Так, за даними НЕК «Укренерго», станом на 31 січня 2021 року запаси палива на складах ТЕС із листопада 2020-го зменшилися у 5,7 раза – до 436,8 тис. т. 48% запасів вугілля зосереджено лише на двох станціях – Луганській та Слов’янській ТЕС.

Водночас, за даними Міністерства енергетики України, станом на 2 лютого 2021 року запаси вугілля на ТЕС становлять 431,9 тис. т (291 тис. т – газового вугілля та 140,9 тис. т – антрациту). Поточні запаси вугілля в 5,5 раза менші за значення станом на 4 лютого 2020 року (2,4 млн т).

За заявою НЕК «Укренерго» з метою термінового визначення обставин, що призвели до такої ситуації, а також для забезпечення безпеки постачання електричної енергії регулятор 25 січня 2021 року ухвалив рішення щодо проведення позапланових невиїзних перевірок ТОВ «ДТЕК Східенерго», АТ «ДТЕК Дніпроенерго», АТ «ДТЕК Західенерго», ПАТ «Центренерго» та ПАТ «Донбасенерго» щодо забезпечення теплових електростанцій необхідним резервом відповідного палива для роботи в опалювальний період 2020–2021 років.

Згідно з пунктом 40 Ліцензійних умов з виробництва електричної енергії, теплові електростанції зобов’язані мати необхідні резерви відповідного палива.

У разі виявлення порушень, за результатами перевірок НКРЕКП застосує до відповідних суб’єктів господарювання санкції в межах чинного законодавства, повідомляє сайт НКРЕКП.

Додамо також коментар одного з найбільш компетентних журналістів у галузі енергетики в Україні, Сергія Головньова, головреда "Бізнес.Цензора":

Походив по кабінетах. Буду писати ще один текст про енергетичну кризу з нестачею вугілля. Тим, хто цікавився, чи настане...

Posted by Сергій Головньов on Wednesday, February 3, 2021

абзац вугілля електроенергія енергетика

Знак гривні
Знак гривні