Україна ввела санкції проти Нікарагуа

Причиною цього стало офіційне відкриття країною «почесного консульства» в окупованому Росією Криму.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За ухвалення проєкту постанови №4689 «Про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 лютого 2021 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Республіки Нікарагуа» проголосували 322 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як пояснив доповідач із цього питання, секретар РНБО Олексій Данілов, 10 лютого 2020 року Нікарагуа відкрило почесне консульство у Криму, а на посаду почесного консула було призначено Олега Бєлавєнцева.

«Республіка Нікарагуа не реагувала на попередження та ноти», – зауважив Данілов, додавши, що у зв’язку з цим було ухвалено рішення щодо застосування санкцій.

Посадовець також нагадав, що Бєлавєнцева суд засудив до 13 років позбавлення волі.

У проєкті постанови сказано, що перелік санкцій наводиться у відповідному указі президента України, однак текст указу наразі не оприлюднено на сайті глави держави.

Україна 10 листопада розпочала санкційний процес щодо Нікарагуа через відкриття почесного консульства в окупованому Криму. При цьому посаду почесного консула отримав учасник російської анексії Криму Олег Бєлавєнцев, якого в Україні, за даними ЗМІ, заочно засуджено до 13 років в’язниці за участь в анексії півострова.

У серпні Київ направляв ноту протесту Нікарагуа з приводу відкриття консульства. Тоді країну попередили про можливе запровадження проти неї санкцій.

Нікарагуа – одна з країн, що регулярно не голосують за резолюції ООН, які ініціює Україна, щодо визнання Росії країною-окупантом через анексію Криму.

Верховна Рада офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму та Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Український мілітарний портал

анексія санкції окупація крим нікарагуа

Знак гривні
Знак гривні