Ахметов достроково повернув орендовані шахти державі й отримав за це гроші та нові контракти. Ще й заробляє

Схоже, Ахметов найприбутковішу частину залишив собі, а найбільш працевитратні – віддав державі. При цьому держава доплачує Ахметову за те, що той достроково розірвав контракт оренди, хоча мало б бути навпаки – за невиконання контракту.

Держпідприємство "Добропіллявугілля-видобуток" 26 січня підписало договір з ПАТ "ДТЕК Добропільська ЦЗФ" на збагачення вугілля шахти "Добропільська" вартістю 201,4 млн грн.

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані в системі "Прозорро", – передає Бізнес-цензор.

Замовник провів закупівлю за переговорною процедурою, оскільки шахта і збагачувальна фабрика мають загальний технологічний комплекс, а тому конкуренція неможлива з технічних причин.

"Все технологічне обладнання й устаткування обстеженого вугільного комплексу шахти "Добропільська", починаючи з прийомних бункерів для вугілля, належить ПАТ "ДТЕК Добропільська ЦЗФ". Шахті належить тільки приймальний жолоб перед прийомними бункерами в надшахтній будівлі стовбура №1", – зазначено у висновку Дніпровського державного інституту проєктування шахт "Дніпродіпрошахт".

1,5 млн т рядового вугілля "ДТЕК Добропільська ЦЗФ" повинна до кінця року переробити в вугільний концентрат зольністю 23–28% і вологістю не більш ніж 12% за 129,5 грн за тонну.

Як зазначає видання, ця ціна нижча на 11% розцінок ПАТ "Львівська вугільна компанія" оточення Наталії Королевської на тендері з вуглезбагачення ДП "Львіввугілля" в жовтні. Водночас ціна компанії вища за пропозиції фабрик "Росія" й "Україна" Віталія Кропачева в 2020 році.

Міноритарним акціонером ПАТ "ДТЕК Добропільська ЦЗФ" є ТОВ "ПК" Збагачувач" і групи Андрія Орлова. Ця компанія також надає послуги збагачення вугілля й оцінює їх у 114 грн за тонну, що на 12% дешевше за ціну "ДТЕК Добропільська ЦЗФ".

Кінцевим бенефіціаром "ДТЕК Добропільська ЦЗФ" є Рінат Ахметов – ТОВ "ДТЕК Енерго" володіє 60,06% акцій компанії. Ще по 9,5% акцій мають державний холдинг "Донбасвуглезбагачення", ТОВ "Енергобуд", а також ТОВ "Озон-3000" і ТОВ "ПК" Збагачувач".

На початку 2007 року власником 40,43% акцій компанії став ТОВ "Метінвест Холдинг" Ахметова, а вже через рік контрольним пакетом акцій розміром 60,6% володіло ТОВ "ДТЕК Енерго".

Нагадаємо, на початку жовтня уряд підтримав пропозицію енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова про розірвання договору оренди цілісного майнового комплексу ДП "Добропіллявугілля", який ДТЕК за часів Януковича взяв в оренду до 2059 року. ДТЕК не пояснював, чому група Ріната Ахметова вирішила відмовитися від шахт "Добропіллявугілля".

При цьому державне підприємство "Добропіллявугілля-видобуток" заплатить 397,8 млн грн компанії "ДТЕК Добропіллявугілля" Ахметова в межах процесу розірвання договору оренди та передачі державі держкомпанії "Добропіллявугілля".

Ми про це докладно писали:

Прибутки – Ахметову, збитки – державі. Уряд дозволив олігарху достроково розірвати договір оренди шахт

оборудка шмигаль ахметов

Знак гривні
Знак гривні