ПАРЄ пропонує не поновлювати санкції проти РФ

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи затвердив попередній проєкт рішення про підтвердження повноважень російської делегації без жодних обмежень.

Документ, підготовлений ексголовою комітету, австрійським депутатом Штафаном Шеннахом, був розповсюджений у ПАРЄ у вівторок ввечері, повідомляє "Європейська правда".

Проєкт пропонує визнати, що у низці питань Росія відступила від зобов’язань перед Радою Європи й останнім часом додатково погіршила ситуацію. Зокрема, документ критикує зміни до Конституції РФ, які дозволяють не виконувати рішення ЄСПЛ; надання парламенту Росії важелів впливу на КС; додаткові кроки, спрямовані на закріплення незаконної анексії Криму тощо.

Крім того, ПАРЄ засуджує авторитарні тенденції, що загострилися останнім часом; посилення норм, що підривають свободу зібрань, боротьбу уряду РФ із неурядовими організаціями тощо. Окремий блок звинувачень присвячений нерозслідуваному отруєнню Алєксєя Навального та придушенню останніх протестів.

Утім, попри жорстку критику, проєкт пропонує не накладати на РФ жодних санкції у ПАРЄ, пояснюючи це "прагненням до діалогу".

У середу члени ПАРЄ можуть подати свої зауваження до даного проєкту. Голосування за документ відбудеться у четвер вранці.

росія санкції парє

Знак гривні
Знак гривні