«Люди стали зліші» у відповідь на агресію ОМОНу: протести в РФ у кількох відео

Літня жінка з першого відео потрапила в реанімацію:

Чоловіку з "членовоза", записаного на ФСБ, пошкодили око, зрештою розбивши (ймовірно, ногами) лобове скло:

Затримання були "рекордними", а сутички жорсткими.

Протестувальники використовували тактику зчепок, щоб не давати поліції вирвати людей для побиття й арешту:

Сутички відбувалися не тільки в Пітері й Москві, де вони були найбільші, а й в інших великих російських містах:

Жители Якутска очень впечатляют 🥶🔥 https://t.me/posthumanrights/369

Posted by Alexander Feldman on Saturday, January 23, 2021
"досвіду низової миттєвої самоорганізації у нас, на жаль, значно менше, ніж в українців. Треба загалом подумати, що з цим робити"

Люди стали злішими, – пише російська служба Радіо Свобода, кора зробила підбірку коментарів місцевих експертів:

"В ОМОН летіли сніжки, протестувальники нехай і боязко, але намагалися відбивати своїх. І це, власне, реакції на те, що силовики стали діяти жорстокіше. Людям кийками розбивали голови, дехто отримував удари в обличчя. Тобто що агресивніше ОМОН, то більше агресії і у мітингувальників.

Символічно, що поки затримання були точковими (це десь до 15:00 на Пушкінській площі), все було мирно настільки, наскільки це взагалі можливо. А як надійшов наказ на зачистку площі, так одразу з'явилася агресія у відповідь.

Побитий "членовоз" або машина ФСБ з мигалкою – це якраз наслідок агресії, яка з'явилася в обох сторін після наказу зачистити Пушкінську.

Багато хто вже каже, що не боїться кримінальних справ, це теж наслідок зубожіння, дедалі більше зростає кількість тих, кому нічого втрачати".

im-289638.jpg

MAXIM SHIPENKOV/EPA

"Кульки, кумедні демотиватори та квіти – це все поступово відходить у минуле. У багатьох містах ми бачили, як протестувальників відбивали своїх затриманих товаришів і вступали в локальні бої з ОМОНом.

Водночас влада, надивившись на поведінку буйного сусіда [Білорусі], вирішила не відставати і задушити протест у зародку.

Хабаровську тактику («погуляють і самі розійдуться») вирішено поміняти на білоруську – раптові набіги омонівців, і ні жалю, ні милосердя".

Навальний росія насильство поліція протест

Знак гривні
Знак гривні