Свіжий звіт СБУ щодо захисту цілісності України та протидії тероризму. Що в ньому? (ІНФОГРАФІКА)

У 2020 році винесено 192 судові вироки за посягання на цілісність України та за терористичну діяльність.

Такі результати роботи СБУ за напрямом захисту національної державності, у межах якого було розпочато загалом 335 кримінальних проваджень.

Звіт оприлюднено пресцентром Служби безпеки України, – передає Український мілітарний портал.

Серед іншого СБУ запобігла терактам, які планувалися біля торгового центру «Французький квартал» у Харкові, поблизу госпіталю в Сєвєродонецьку та на залізничній станції Рубіжне, на території ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот».

1-10 (1).jpg

Також СБУ брала участь у спецопераціях зі звільнення заручників у Луцьку та Києві, затримала організаторів серії вибухів у столиці та нейтралізувала вибухові пристрої.

Для захисту національної державності СБУ співпрацює з іноземними партнерськими спецслужбами.

У взаємодії з ними було заборонено в’їзд в Україну 644 іноземцям, причетним до терористичних і екстремістських організацій.

Із цих же причин ще 5 іноземців видворено і 74 примусово повернуто до країн походження.

Спільно з Міністерством закордонних справ було проведено 73 демарші представникам іноземної сторони, зокрема за антиукраїнську діяльність, підтримку анексії чи відвідування Криму.

2-2.jpg

Окрім того, контррозвідка СБУ протягом 2020 року розпочала 304 кримінальні провадження, зокрема за ознаками державної зради, шпигунства, диверсії та створення терористичної організації.

«До прикладу, у вересні 2020 року контррозвідники Служби затримали у Рівному агента ФСБ РФ, який намагався вчинити диверсію на одному з об’єктів критичної інфраструктури регіону», – розповідають у СБУ.

Також набув чинності 101 обвинувальний вирок.

Так, до 10 років позбавлення волі засуджено громадянина КНР Шу Юаньцзе за шпигунство, до 12 років – українця О. Смородінова, який співпрацював із ФСБ, до 10 років – українця-агента ФСБ Е. Агєєва, який намагався підірвати сховище з аміаком на території ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», до 8 років – трьох українців і росіянина за участь у терористичній організації.

3-1.jpg

Викрила контррозвідка СБУ і понад 300 фактів набуття іноземного громадянства представниками органів влади та держуправління.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

держава сбу сепаратизм тероризм безпека кримінал

Знак гривні
Знак гривні