Соболєв і Семенченко здобули. Після блокади «торгівлі на крові» Україна почала вдвічі дорожче купувати вугілля, тепер у Росії

До початку воєнних дій Україна своє вугілля майже не експортувала, оскільки воно було потрібне для власного споживання. Майже всі шахти Донецької та Луганської областей отримували дотації й добували антрацит для внутрішнього ринку. На ньому працювали теплоелектростанції. Після початку військового конфлікту на Донбасі російські окупанти активно вивозять із захопленої території енергетичне вугілля марки "А" – антрацит, застосовуваний здебільшого для роботи теплових електростанцій.

Про це йдеться в розслідуванні Володимира Шпака для Інфорпосту:

Вивчаючи контрабанду вугілля з ОРДЛО, виявили цікавий факт: продукція, що вивозиться з непідконтрольної території через українсько-російський кордон, проходить митне оформлення в Росії, і в даних ФМС (Федеральна митна служба) РФ відображається вся інформація про постачання, а саме: реквізити продавця і покупця, тоннаж, вартість, місце поставки, умови тощо.

Покупцями краденого антрациту виступають різні російські компанії, а продавцями – квазіпідприємства, "зареєстровані" окупаційною адміністрацією, наприклад – "ГУП ЛНР" Антрацит", "ДП РЦ ТД Вугілля Донбасу" та інші. За міжнародними законами, підприємства невизнаних територій не є юридичними особами, а вивезення через офіційно закриті ділянки кордону – це контрабанда. Проте російських покупців це не бентежить, та й ФМС РФ вважає квазіпідприємства повноправними суб'єктами господарювання.

Різке зростання почалося після 2014 року
Різке зростання почалося після 2014 року

Далі – ще цікавіше: тепер уже ми купуємо антрацит!

На захопленій території залишилися майже всі українські шахти, які видобувають антрацит, потрібний для теплоелектростанцій. Відсутність можливості вивозити вугілля з окупованої території викликала потребу купувати його в інших країнах, насамперед у РФ.

За дивним збігом, із часу втрати окупованих територій
За дивним збігом, із часу втрати окупованих територій

Росія отримує антрацит з окупованих територій України дешевше – і перепродує їх Україні – таки дорожче

До 2014 року ціна російського антрациту стабільно падала. Після початку військової агресії на Донбасі ціна підскочила до $96,63 за тонну, але потім почала падати: як ми пам'ятаємо, в 2015–2017 роках вугілля з Донбасу їхало на підконтрольну територію безпосередньо через лінію розмежування. Тож попит на російське вугілля знову почав падати, опустивши таким чином ціну до $63,62 за тонну.

Однак 2017 рік запам'ятався "героїчною" блокадою народних депутатів Соболєва та Семенченка. Відтоді вугілля з Донбасу потрапляє на територію України тільки через РФ, не менше ніж $86,47 за тонну.

Росія відтоді отримує подвійну вигоду, купуючи вугілля з окупованої території за заниженими цінами, а потім продаючи його назад в Україну за завищеними.

Майже всі поставки вугілля з окупованої території України в Росію проходять через дві "прокладки" з Нижнього Новгорода, пов'язані з олігархом-утікачем Курченком

Детально про схему й осіб – в оригінальному розслідуванні (рос).

Автор цього розслідування ветеран вугільної промисловості, вимушений переселенець з окупованого Донбасу

Докладніше про "блокаду торгівлі на крові", яку організовували тодішні нардепи від "Самопомочі" Єгор Соболєв та Семен Семенченко читайте тут

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

експорт окупація дятли росія вугілля кримінал імпорт контрабанда донеччина

Знак гривні
Знак гривні