Білоруські спецслужби готували вбивство Шеремета

З оприлюдненого запису, ще в 2012 році у КДБ Білорусі за наказом Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, котре й було здійснено 4 роки потому.

Про це свідчать записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008–2012 роках Вадима Зайцева, передані "Українській правді" білоруською опозицією, пише "Білоруський народний трибунал", а також бельгійське видання EUobserver.

На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа" в офісі Зайцева в Мінську.

Зокрема, на записі обговорюється спосіб вбивства Павла Шеремета, який тоді жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство це стало публічним сигналом.

"Ось по Шеремету потрібно спрацювати, який за*бал бл*дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура бл*дь зовсім бл*дь ані рук, ані ніг не зберуть. Все щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей... Президент (Лукашенко ред.) чекає цих операцій".

Також в руки розлідувачів потрапили документи стеження за Павлом Шереметом.

Крім того, на записі звучать докази, що в 2012 році КДБ Білорусі готувало операції з усунення й інших своїх політичних опонентів на території інших держав. Як зазначає на записі Зайцев, завдання організацій політичних вбивств поставив перед КДБ сам президент Олександр Лукашенко і виділив на ці потреби $1,5 млн.

На нараді обговорюється використання отрут, вибухових речовин, поломок автомобілів для досягнення поставлених цілей.

Експерт Національного центру медіакриміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас, який вивчав запис у 2020 році за запитом видання EUObserver, зазначив, що звідти видалений цифровий підпис, який міг б сприяти ідентифікації джерела в КДБ, але при цьому на записі не виявлено жодних помітних слідів аудіоманіпуляцій.

Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.  Усі затримані послідовно заперечують свою причетність до злочину.

Зміна свідчень МВС

Нацполіція у грудні 2020 року отримала в розпорядження інформацію щодо можливих замовників вбивства журналіста Павла Шеремета з території однієї з країн Європи і проводитиме там слідчі дії.

Повідомляється, що у грудні 2020 року слідство Нацполіції отримало за допомогою розвідки "інформацію, що представляє інтерес у розслідуванні підриву Шеремета в 2016 році".

Зокрема, документи та аудіозаписи, крайні з яких датовані 2012 роком, надійшли в розпорядження слідства і "становлять інтерес з точки зору встановлення замовників злочину".

На фрагментах, які має у розпорядженні поліція й які потрапили в інтернет, "невстановлені особи обговорюють питання вбивства Шеремета". Зокрема, вони розмовляють про отруєння або ж підрив. 

Наразі повідомляється, що Нацполіція отримала дозвіл на проведення слідчих дій в одній з європейських країн: "крім того, особу-розпорядника переданої інформації запросили для проведення необхідних слідчих дій". 

Справу щодо виконавців підриву журналіста передали до суду, щодо замовників виділене окреме кримінальне провадження.

Докладніше на УП

білорусь змі шеремет кримінал антоненко

Знак гривні
Знак гривні