Електроенергія для населення дорожчає, а Коломойському державне Центренерго продає її дешевше за собівартість

Державне ПАТ "Центренерго" 29 грудня провело аукціон з продажу 3,27 млн МВт-год із терміном поставки в січні-березні 2021, і в результаті весь обсяг електроенергії було продано трейдеру "Юнайтед Енерджі" з групи Ігоря Коломойського за ціною 1160 грн за МВт-год.

Це нижче за собівартість, пише БізнесЦензор.

Водночас для населення електроенергія дорожчає.

Проданий Коломойському обсяг становить близько 2% від загального річного споживання електроенергії в Україні – 150 млн МВт-год. Для порівняння, за весь 2019 рік вироблення електроенергії станціями Центренерго сягнуло 10,2 млн МВт-год, а реалізація – 9,2 млн МВт-год.

Раніше глава Центренерго Олександр Корчинський в інтерв'ю БізнесЦензору відзначав, що собівартість виробництва електроенергії на станціях компанії при спалюванні вугілля держшахт становить приблизно 1600 грн / МВт-год, тобто дорожче, ніж ціна, за якою її продали компанії Коломойського (1160).

Як повідомлялося, на минулому тижні державний Енергоатом продав рекордні 13,33 млн МВт-год електроенергії з періодом поставки в першому півріччі 2021 року. Це близько 40% прогнозного вироблення за цей період. За даними джерел БізнесЦензора, левовий обсяг – 10,8 млн МВт-год – за ціною 1150 грн за МВт-год також купила компанія, близька до Ігоря Коломойського.

З урахуванням того, що населення буде купувати електроенергію з 1 січня 2021 року по ціні 1.68 коп, на кожному кіловаті компанії Коломойського можуть заробити приблизно 50 копійок. Загальний об'єм двох угод його компаній складає близько 14 мільйонів МВт-год (або 14 мільярдів Квт-год), отже лише на цій електроенергії він може отримати 7 млрд гривень.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

енергетика уряд коломойський корупція жкг тарифи

Знак гривні
Знак гривні