Криза глибшає. Зеленський відсторонив голову КСУ, суд називає це неконституційним

У Конституційному Cуді запланували спеціальне пленарне засідання через указ президента Володимира Зеленського про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КСУ на два місяці.

Пат
Пат

"Рішення про звільнення судді Конституційного Суду з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього", – йдеться в повідомленні суду.

Раніше Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці "заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи".

Законність такого указу аргументував представник президента в КС Федір Веніславський: "Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент на виконання Конституції та законів України, за Конституцією, видає укази.

Згідно зі статтею 154 особа, яку призначив на посаду президент, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонена від своєї посади. Тобто президент діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці".

За матеріалами Української правди.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

ксу зеленський криза конституція

Знак гривні
Знак гривні