Маски блокують 99.9% великих краплин, пов'язаних із COVID-19

Вам залишиться тільки дотримуватися правил санміцу – й ви практично в повній безпеці. Але хто ж робить усе ідеально, чи не так?

графіті: Бенксі
графіті: Бенксі

Маски зменшують ризик передачі великих краплин під час говоріння чи кашлю на 99.9%, відповідно до лабораторного дослідження, яке включало експерименти з людьми та механічними манекенами.

Про це йдеться в матеріалі наукового сайту Phys.

Людина, яка стоїть за два метри від людини, що кашляє без маски – отримає дозу в 10000 разів більшу, ніж якщо той, хто кашляє, буде в масці й при цьому перебуватиме на відстані лише пів метра.

Оригінальне дослідження опубліковане в британському науковому журналі Royal Society Open Science.

"Більше нема жодного сумніву, що маски радикально зменшують поширення потенційно заражених вірусом частинок", – сказав один з чільних авторів дослідження, експерт з динаміки рідин університету Единбурга (Шотландія) Ігнасіо Віола.

Залишаються ще дрібні частинки, що утворюють зависи, аерозолі. Їх уникають, не перебуваючи довго у приміщеннях з іншими людьми. А також постійним провітрюванням

Великі частинки, на відміну від дрібних, літають переважно "балістично", їх притягує на землю сила тяжіння. Вони вважаються одним із двох основних (поряд із дрібними зависами) способів передачі вірусу SARS-CoV-2, котрий спричиняє Covid-19.

Носіння маски – особливо хворою людиною – захищає від передачі вірусу в обидва способи.

Але маски добре захищають також і тих, хто їх носить. Навіть саморобні

Носіння маски зменшує передачу вірусу навіть не в рази, а на порядки – тобто в десятки разів.

"У нашому дослідженні для більших частинок ідеться про зменшення на 99.9%", – наголосив Віола.

За оцінками американського Інституту оцінювання здоров'я в Сіетлі, в разі загального носіння масок у США за наступні чотири місяці може бути збережено 55000 життів.

Математичне моделювання цього інституту – який у липні точно передбачив кількість смертей у США до листопада – передбачає, що у США за продовження нинішніх тенденцій до першого квітня 2021 року від ускладнень Covid-19 помре 561000 людей, понад пів мільйона.

У світі до 1 квітня 2021 передбачають 2.9 млн смертей за продовження нинішніх тенденцій, і на 400 тисяч менше в разі загального носіння масок. Станом на сьогодні вірус забрав 1.7 млн людей.

Центри контролю за хворобами США оновили свої рекомендації, заявивши: "Тканинні маски не тільки блокують більшість великих частинок, 20–30 мікронів або більших – вони також блокують видихання дрібніших краплинок і частинок, які часто також називають аерозолями".

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

медицина пандемія коронавірус наука

Знак гривні
Знак гривні