Чому варто підтримати проєкт ТЕКСТів «База псевдосоціологів»

Уже пів сотні читачів “ТЕКСТів” та інших небайдужих людей прислали свої зароблені гривні на продовження роботи й оновлення проєкту “База псевдосоціологів та політичних піарників”. Друзі, завдяки вам ми зібрали вже п’яту частину від суми, потрібної для постійної підтримки й оновлення бази. Дякуємо! А тепер хочемо ще раз нагадати, для чого це потрібно.

ТЕКСТИ ще з 2015 року збирають і публікують свідчення про псевдоекспертів та сумнівні організації, які видають фальшиві дослідження за справжні рейтинги чи опитування.

Ми давно спостерігаємо за зв’язками Медведчука, Рабіновича, Пальчевського, Ківалова, і маємо підтвердження, що вони є бенефіціарами діяльності фейкових експертів і піарників.

Псевдоексперти зрадіють, якщо нам доведеться заморозити базу і більше її не оновлювати. А це може статися, якщо ми не назбираємо потрібну суму. Та ми віримо, що наша робота корисна для суспільства, отже, буде і підтримка від людей. Тому ми створюємо плани на майбутнє і хочемо дослідити зв’язки інших політиків із людьми та організаціями, які продукують фальшиву соціологію та вихваляють політичних діячів за гроші.

Вважаємо, що це може вплинути на збільшення доброчесності не лише в сфері соціології, а й в українській політиці загалом.

Натепер у базі є дані про 113 псевдосоціологічних служб та 214 прихованих піарників, які оприлюднювали або коментували сумнівні результати протягом останніх 15 років. По кожному з них ми подаємо довідку та історію діяльності.

Вся база за посиланням

head-socio.png

Завдяки нашій роботі українські ЗМІ оперативно дізналися про інформаційні провокації на президентських виборах 2019 року. Також база допомагала відокремити справжніх експертів від продавців «рейтингів» на виборах до Верховної Ради, а в цьому році — на місцевих. Зокрема, наша стаття про псевдосоціологів Пальчевського потрапила в звіти міжнародних спостерігачів.

Ми також розкрили організовану групу з 13 (!) осіб та шести організацій, які протягом 2015—2020 років систематично завищували шанси колишнього регіонала, президента Одеської юридичної академії Сергія Ківалова. Місцеві вибори в Одесі цього року не стали винятком, ця група працювала і на них. Після нашої публікації Соціологічна асоціація України створила комісію, що розгляне маніпуляції колег на користь Ківалова.

Такі псевдосоціологи та псевдоексперти з'являються швидше, ніж ми встигаємо їх зафіксувати в базі, особливо під час виборів. Щоб знайти підтвердження діяльності окремих псевдосоціологів і служб та навести докази їхніх маніпуляцій, потрібно проаналізувати дуже багато інформації за довгий період часу — а це тривалий і витратний процес.

Тому ми збираємо 138 тисяч гривень на підтримку й оновлення бази. Ця сума дасть змогу додати новий функціонал і постійно оновлювати базу.

Ми віримо, що наша робота має суспільне значення, і закликаємо підтримати цей проєкт на Спільнокошті.

псевдоексперти псевдосоціологи редакційне фейкогриз піар

Знак гривні
Знак гривні