Бюджет-2021. Недофінансована медицина і плюс 1 млрд на «діджиталізацію»

Незважаючи на критику проєкту бюджету на 2021 рік через нестачу потрібних на медицину грошей і надлишкове фінансування силових структур, його таки затвердили.

Ще у вересні ексміністерка охорони здоровʼя Уляна Супрун розкритикувала проєкт бюджету на 2021 рік через мізерне фінансування сфери охорони здоровʼя. Пізніше чинний очільник МОЗ Максим Степанов також заявив, що виділена сума неприпустимо мала. Однак закладене в проєкті фінансування не збільшилось, 153,3 млрд грн затвердила Верховна Рада замість потрібних, за словами Степанова, 296 млрд грн. За словами міністра, це означає, що грошей на підвищення зарплат медикам у бюджеті немає.

У 2021 році істотно зростуть бюджети "малих" міністерств. Уряд згадав про обіцяну діджиталізацію і виділив Мінцифрі 600 млн грн на Національну програму інформатизації і 500 млн грн на підвищення якості інтернету в сільській місцевості.

2,5 млрд отримає додатково Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості на виконання програми з реформування та розвитку оборонно-промислового сектору. Бюджет Міноборони цього року, як і минулого, зменшився, хоч і незначно. Нагадаємо, що з 2015 по 2019 рік фінансування оборони зростало щорічно на 7–20 млрд грн на рік, із 45 млрд у 2015-му до понад 100 млрд грн у 2019 році.

Бюджет 2021 року передбачає суттєве збільшення фінансування силових структур, як-от СБУ. Україні не потрібна така кількість СБУшників. Чому? Ми писали тут.

Основне джерело наповнення бюджету – податки. Згідно з проєктом бюджету, податкові надходження у 2021 році істотно зростуть – це додаткові 111 млрд грн порівняно з минулим роком. Доходи від внутрішніх податків на товари та послуги також мають зрости на майже 100 млрд грн.

бюджет-21 моз інфографіка бюджет

Знак гривні
Знак гривні