SpaceX використовує український літак для транспортування супутника на базу NASA

"Руслан" доставив з аеропорту Тулузи на спеціальний аеропорт NASA в США супутник для компанії SpaceX.

Скріншот із відео
Скріншот із відео

Український транспортний літак АН-124 "Руслан" доставив з аеропорту Тулузи на спеціальний аеропорт NASA в США супутник для компанії Ілона Маска SpaceX.

Про це повідомила пресслужба компанії "Авіалінії Антонова" в Twitter.

"Ми успішно і вчасно доставили найбільший супутник, який нам доводилося транспортувати!", – йдеться в повідомленні, яке переклало з англійської агентство Уніан.

Вага вантажу – 55 тонн.

SpaceX розвиває проєкт Starlink із кінця 2014 року – тоді Ілон Маск вперше оголосив про плани з'єднати весь світ глобальним супутниковим інтернетом. Із початку року SpaceX провела вже 13 запусків в інтересах Starlink, довівши орбітальне угруповання до 893 апаратів. У 2020-му компанія Ілона Маска планує виконати ще два запуски. Тобто, до кінця року у SpaceX буде щонайменше 1000 супутників Starlink.

У серпні з'явилися перші результати тестів за підсумками закритого бета-тесту, обмеженого північною частиною США і південною частиною Канади. Тоді швидкість скачування в кращому випадку досягала 60,24 Мбіт/с (у гіршому – 35,49 Мбіт/с), швидкість вивантаження – 17,7 Мбіт/с (4,58 Мбіт/с), а затримка – від 21 мс до 90 мс. Після запуску Starlink 12 v1.0 сама SpaceX відзвітувала про результати тестів, заявивши про наднизькі затримки і швидкість завантаження понад 100 Мбіт/с.

SpaceX поки не оприлюднила інформації про те, у скільки обійдеться купівля призначеного для користувача терміналу та скільки доведеться платити за послугу, але галузеві експерти говорять про 100 доларів на місяць. Буквально днями SpaceX отримала першого великого клієнта на супутниковий інтернет Starlink – компанію Microsoft – і планує використовувати його переваги для розширення інфраструктури Azure.

25 листопада 2020 року SpaceX успішно вивела на орбіту ще 60 мінісупутників для розгортання глобальної мережі покриття інтернетом Starlink.

космос інтернет авіація україна технології

Знак гривні
Знак гривні