Чорновол звинуватили в убивстві під час Майдану

Колишній народній депутатці, активній учасниці Євромайдану Тетяні Чорновол вручили обвинувачення у справі щодо смерті чоловіка в офісі "Партії регіонів" через керування підпалом будівлі під час Революції гідності у 2014 році. Унаслідок пожежі працівник офісу отруївся чадним газом.

"Проти мене висунуто обвинувачення, справа передається в суд. Слідство завершено", – повідомила вона, вийшовши з будівлі Державного бюро розслідувань, передає ВВС.

Також, дещо пізніше, Чорновол оприлюднила документ у своєму фейсбуці:

Дякую Всім, що підтримують мене сьогодні і всім з ким я була на Майдані в 2013-2014-му. Ось, щойно вручене обвинувачення за участь в Революції Гідності

Posted by Тетяна Чорновол on Tuesday, December 15, 2020

Чорновол назвала обвинувачення "повною маячнею".

За словами екснардепки, вона хоче якомога швидше отримати вирок. Він, на її думку, має бути виправдальним. У протилежному випадку їй може загрожувати довічне ув'язнення, додала Чорновол.

У чому звинувачують Чорновол?

Справа стосується інциденту, який стався 18 лютого 2014 року.

Слідство вважає, що того дня Чорновол керувала групою людей та безпосередньо брала участь в підпалі будівлі на вулиці Липській, де був розташований штаб "Партії регіонів".

Внаслідок пожежі загинув один із працівників штабу – Володимир Захаров. Він отруївся чадним газом.

У квітні пані Чорновол повідомили про підозру "в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині" і відправили під домашній арешт.

У вересні запобіжний захід пом'якшили – замінили на особисте зобов'язання.

Сама Чорновол повідомила про те, що їй вручать обвинувачення у вбивстві ще в понеділок.

"Проти мене сфальсифікували обвинувачення у вбивстві. Я нікого не вбивала, це розправа над мною та акт залякування інших учасників Революції гідності через їх активну державницьку позицію", – заявила Чорновол.

Вона не заперечувала причетності до підпалу офісу "Партії регіонів", але свою провину у вбивстві відкидала.

"Чи підпалювала я офіс "Партії регіонів"? Так… Чи причетна я до вбивств? Ні, мої руки не в крові", – запевняла Чорновол.

Також вона розповідала, що того дня закликала майданівців не вбивати опонентів і сама ніколи не була "катом". Справу проти себе вона називала проявом політичних репресій.

"Це справа за Майдан. Проти мене як проти активістки Майдану. Вони хочуть змінити історію Майдану", – твердить Чорновол.

Акція солідарності

Під будівлею ДБР у вівторок пройшла акція підтримки Тетяни Чорновол – прийшли, зокрема, Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов та Петро Порошенко.

Чорновол дбр майдан

Знак гривні
Знак гривні