Українці знову лідери серед іноземців за обсягом купівель нерухомості в Польщі

Згідно з даними Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі (Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji), українці за 2019-й, як і попередні чотири роки, лідери серед іноземців за обсягом нерухомості, що купується в Польщі.

До 2015 року лідерами були німці, ірландці, італійці та іспанці.

Про це свідчать дані аналітичного центру міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal.

Для порівняння, за 2019 році українці придбали 160,7 тис. м² житлової та комерційної нерухомості, тоді як німці – лише 50 тис. м².

Українці купують не лише квартири, а й землю, на яку їм ще потрібно отримувати дозвіл Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі. У 2019-му видано 270 таких дозволів на сумарну покупку 53,3 га землі.

Українські громадяни-заявники вказували, що основною метою покупки нерухомості було задоволення житлових потреб. Тоді як всі інші покупці німці, скандинави, білоруси, британці, італійці здійснювали покупки в інвестиційних цілях.

Українці найчастіше купують квартири там, де найлегше знайти роботу, тобто в Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Познані та Гданську.

Треба враховувати, що дані Міністерство внутрішніх справ і адміністрації Польщі не повною мірою відображають кількість угод, адже деякі нотаріуси надсилають інформацію про них із великою затримкою або забувають про ці обов'язки.

Такі тенденції з нерухомістю прямо вказують на зростаючий намір українців інтегруватися в Польщі.

Це спостерігається кілька останніх років, і навіть пандемія та локдаун не змінили ці ​​тенденції.

Згідно з даними Нацбанку Польщі в 2015 році, 80% українців планували своє перебування в Польщі терміном до одного року, проте в 2020-му вже 52% планують залишитися на термін понад три роки.

Аналітичний центр Gremi Personal так само відзначає в своїх дослідженнях стрімке зростання попиту на вакансії для сімейних пар. Згідно соцдослідження Gremi Personal, близько 15% респондентів планують переїжджати до Польщі з сім'ями. При цьому кожен третій українець (31%), який працює в Польщі, має плани, які стосуються безпосередньо інтеграції в Польщі: придбання нерухомості, отримання дозволу на ПМЖ/громадянство.

Згідно з інформацією Управління з питань іноземців Польщі, станом на 1 січня 2020 року 214 тис. громадян України отримали посвідки на перебування в Польщі. Тоді як у попередньому році їх дістали лише 35 600 українців.

робота польща міграція

Знак гривні
Знак гривні